Banjalucki info

Zbog velikog interesovanja: Produžen konkurs za idejno rješenje centralnog spomen-obilježja

Produžen je rok za predaju konkursnih radova za izradu idejnog rješenja za Centralno gradsko spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, koje će Banja Luka dobiti nakon skoro tri decenije.

Tako zainteresovana fizička i pravna lica mogu svoje radove da predaju do 29. aprila ove godine.

Kako su pojasnili iz Konkursne komisije, povodom velikog broj upita od strane zainteresovanih autora za produženje roka, u kojima su osim kompleksnosti samog konkursnog rada i njegovog izuzetnog značaja za Grad kao razlozi navedeni i potreba za dužim vremenskim periodom radi promišljanja umejtničke ideje u kontekstu neposrednog okruženja i istorijske teme objekta, zatim razrade cjelovitosti koncepta spomen obilježja sa pripadajućim trgom, koji osim visoke umjetničke vrijednosti i autentičnosti, mora da sadrži i tehničku razrađenost ideje i tehničku izvodljivost rješenja – produžen je rok za konačnu predaju konkursnih radova do 29. aprila 2022. godine.

Predviđene su i novčane nagrade, i to za prvo mjesto – 20.000 evra, druga – 10.000 evra i treća nagrada – 5.000 evra. U skladu sa kompleksnošću i raznolikošću elemenata konkursnog zadatka, konkursna komisija zadržava pravo da, u zavisnosti od broja i kvaliteta radova, kao i kvaliteta parcijalnih rješenja, može izvršiti i preraspodjelu  broja i redoslijeda nagrada u okviru ukupnog nagradnog fonda.

Grad Banja Luka i ovom prilikom poziva sve zainteresovane da putem konkursa dostave prijedloge, kako bi se pronašlo najbolje i najkvlitetnije rješenje, koje će biti osnov da se prostor tzv. „Krašovog parkinga“ – Trg srpskih junaka, u srcu našeg grada, preuredi u velelepni trg posvećen našim herojima.

Kako je ranije istaknuto, gradsko centralno spomen-obilježje biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i grad uživaju u svojoj slobodi i ravnopravnosti.

Grad očekuje i podršku Vlade Republike Srpske za izgradnju ovog spomen-obilježja na lokaciji „Krašovog parkinga“.

Podsjećamo, konkurs je simbolično objavljen 9. januara na 30. rođendan Republike Srpske, a detalje konkursa, način prijave i kompletnu dokumentaciju preuzmite u nastavku:

KONKURS ZA SPOMEN-OBILJEŽJE
https://www.banjaluka.rs.ba/konkurs-spomen-obiljezje/

Ostalo iz kategorije

Čubrilović: Јedinstveno i odlučno razvijati i jačati Srpsku!

Redakcija

SELAK: Dajemo podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću i zajedničkoj listi “Zajedno možemo sve” Aleksandar Vučić

Administrator

SPS – PS: Selak i Vulin potpisali sporazum o saradnji

Administrator