Banjalucki info

Vučić sa Makronom u Parizu, svečani doček ispred Јelisejske palate

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je upriličio svečani doček ispred Јelisejske palate. Želim da istaknem mjesto koje Srbija ima za Francusku, poručio je Makron.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je poručio da je veoma srećan što ima priliku da ponovo ugosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Dobro se sjećam fantastičnog dočeka kojim sam počastvovan i sjećam se organizacije kada sam došao u Beograd u julu 2019. sa puno prijateljstva i izuzetno sam bio počastvovan i bilo mi je toplo oko srca – rekao je Makron.

Ukazao je da je uprkos pandemiji potrebno nastaviti dijalog sa susjedima, posebno sa Zapadnim Balkanom.

– Želim da istaknem mjesto koje Srbija ima za Francusku – istakao je Makron.

Dijalog koji imamo već tri godine je za mene suštinski bitan, poručio je francuski predsjednik.

– Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora pristupanju Evropskoj uniji, želim da se zahvalim predsjedniku Vučiću koji od samog početka rekao da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo naprijed da bismo ispunili obaveze da ubrzamo reforme i neohodan napred Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno da odgovorimo na aspiracije naroda – rekao je Makron.

Istakao je da Francuska i Evropska unija žele da budu prisutniji na planu kulture, obrazovanja i ekonomskih investicija.

Pored toga, kako kaže, razgovaraće sa predsjednikom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine.

– To su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije i želim da istaknem još jednom podršku Frnacukse specijalnim izlaslaniku EU Miroslavu Lajčaku – rekao je Makron.

Naveo je da je u novembru razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će poslije kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsjednikom vlade.

– Imali smo razgovore pune povjerenja sa predsjednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rješenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rješenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rješenja na koja su pristale obje strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da riješimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope – rekao je Makron.

Vučić: Francuska je tradicionalni pravi prijatelj Srbije 

Predsjednik Srbije je, tokom obraćanja medijima prije sastanka, zahvalio Makronu na posvećenom radu i trudu na razvijanju bilateralnih odnosa i saradnje.

– Francuska je za nas važna zemlja i tradicionalni pravi prijatelj Srbije. Sa posvećenim pristupom Makrona nadamo se da možemo da riješimo probleme ali i da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu koja je 2019. bila milijardu i 200 miliona evra – istakao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost francuskoj kompaniji “Vansi”, koja je preuzela upravljanje aerodromom u Beogradu, gdje već gradi nove dijelove.

Vučić je istakao i projekat izgradnje metroa u Beogradu, za koji kaže da će promijeniti stvari za Srbiju.

– Јedan novi momenat naše saradnje i nadamo se da ćemo krajem godine krenuti da radimo prvu liniju. Gotovo sve smo dogovorili sa Astomom, koji je napravio sjajan i posao i duboko smo zahvalni Makronu, uz njegovu pomoć je bilo moguće da se to realiziuje – naglasio je predsjednik Srbije.

Јedanaesti susret dvojice zvaničnika 

Markon je upriličio svečani doček za Aleksandra Vučića ispred Јelisejske palate, sjedišta Predsjednika Francuske.

Ovo je 11. susret dvojice zvaničnika, a kako je ranije najavio predsjednik Srbije, u fokusu razgovora su Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije, izgradnja metroa u Beogradu, i, svakako, bilateralni odnosi dvije zemlje.

Tema razgovora dvojice zvaničnika biće i pandemija virusa korona.

Zvanični Pariz trebalo bi da prenese svoja očekivanja od dijaloga Beograda i Prištine uoči predsjedavanja te države Evropskoj uniji 2022. godine.

U delegaciji sa predsjednikom Vučićem nalaze se ministri finansija i saobraćaja.

Kako je najavila Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, Vučić će takođe prisustvovati ručku, koji, u njegovu čast, priređuje predsjednik Makron. 

Banjalučki Info / RTS / Foto: ig @buducnostsrbijeav

Ostalo iz kategorije

OBRENOVAC DOBIJA SJAJ MODERNOG EVROPSKOG GRADA

Administrator

URSULA FON DER LAJEN DANAS SA VUČIĆEM U BEOGRADU

Administrator

HANDANOVIĆ O PROGRAMIMA BEOGRADSKE ZIME: Ništa od ovoga se ne bi desilo da predsednik Vučić nije obezbedio vakcine za sve naše građane, jer kad smo zdravi možemo i uživati u kulturnim manifestacijama

Administrator