Banjalucki info

Višković: Srpska uspješno odgovara na izazove u vremenu pandemije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska uspješno odgovara na izazove u vremenu pandemije virusa korona i da su izbjegnuti italijanski, njemački i francuski scenario.

Višković je naglasio da su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Instituta za javno zdravstvo radili i rade timski, te iznalaze kvalitetna rješenja što je od neprocjenjivog značaja.

Podsjetivši da su u Srpskoj, najvećim djelom, i dalje na snazi mjere u borbi protiv virusa korona koje su donesene prošle godine u aprilu, te da se u tom pogledu nije taktiziralo, predsjednik Vlade je rekao da oni koji su ih, nažalost, kritikovali u trenutku donošenja mjera i preuzimanja odgovornosti za posljedice koje sa sobom donosi pandemija, danas sakrili.

– Najlakše je kritikovati, ali je potrebno znati preuzeti odgovornost – poručio je Višković, ističući da su se uvedene mjere zaštite građana Srpska pokazale efikasnim, te da je u velikoj mjeri svakako značajan i odgovoran odnos većine stanovnika prema njima.

Govoreći o posljedicama pandemije na privredu, Višković je za Televiziju K3 istakao da u Republici Srpskoj, zaključno sa 27. januarom ove godine, ima 1.265 više zaposlenih lica u odnosu na period prije pojave virusa korona.

On je naveo podatak da je Srpska, u vrijeme pandemije, u septembru 2020. godine, imala 1.000 više zaposlenih radnika nego u istom periodu 2019. godine.

Prema njegovim riječima, mjere Vlade, koje su počele da se primjenjuju u martu, prošle godine, a odnosile su se na plaćanje plata poreza, doprinosa i neke vrste pomoći, dale su značajan rezultat.

Premijer Srpske je podsjetio da je Kompenzacioni Fond Republike Srpske juče odobrio 15,5 miliona KM, od čega 12 miliona KM za nabavku zaštitne opreme za zdravstveni sektor od marta do septembra.

On je naglasio da Vlada čini i činiće sve da bi zdravstveni radnici bili zaštićeni jer su oni heroji Republike Srpske.

– Iz Kompenzacionog fonda za bolnice u Srpskoj, koje imaju pacijente zaražene virusom korona, izdvojeno je 2,1 miliona KM za plaćanje računa za kiseonik. Potrošnja kiseonika za vrijeme virusa korona je nekoliko desetina puta veća i zato smo donijeli odluku o izdvajanju novca kako bi bile izmirene obaveze prema dobavljačima – naveo je Višković.

Takođe, iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je 649.993 KM za bolnice “Mladen Stojanović” u Prijedoru, “Sveti vračevi” u Bijeljini i Zavod “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci za isplatu obaveza za proširenje bolničkih kapaciteta za smještaj kovid pacijenata od novembra do danas.

Banjalučki Info / RTRS / Foto: RTRS

Ostalo iz kategorije

Plan vakcinacije za period od 14. do 18. marta u prostorijama HES-a

Administrator

DANAS POČINjE ŠESTI TALAS ANKETIRANjA

Administrator

Dan Republike Srpske – 9. januar

Redakcija