Banjalucki info

U Srbiju stižu četiri “mig-29” iz Bjelorusije

Četiri avioni “mig-29” koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Bjelorusije, biće isporučeni u narednih nekoliko nedjelja, potvrđeno je Sputnjiku.

Novi migovi 29 izloženi po prvi put Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Avioni se nalaze u Bjelorusiji na modernizaciji, a posao remonta koji radi bjeloruski 558. vazduhoplovni zavod poslije skoro dvije godine se privodi kraju. U toku su i pripreme za transport i primopredaju.

Isporukom ovih aviona srpsko Ratno vazduhoplovstvo do proljeća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 “migova 29”.

“Migovi” koji će zaokružiti srpsku lovačku avijaciju dobijeni su kao donacija Bjelorusije, a njihova modernizacija i remont urađena je po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letjelica ovog tipa.

Remontni zavod u Baranoviču, kome je povjeren ovaj posao, smatra se jednom od najboljih ustanova na svijetu za avione porodice “mig”. Plan je da Bjelorusi četiri “dvadesetdevetke” isporuče na tehničkom nivou 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Istovremeno sa finalom rada na bjeloruskim avionima počela je treća faza modernizacije letjelica istog tipa koje su već u sastavu Ratnog vazduhoplovstva. Riječ je o njihovom tehnološkom napređenju, ali i nabavci savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će poslije duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

/rtrs/

Ostalo iz kategorije

Sindikat radnika „Elektroprivrede Srbije“:Milan Đorđević kontinuirano nastavlja sa širenjem laži i manipulacijama

Administrator

Nova elektromreža za Gornje Nedeljice do Božića

Administrator

Srpski privrednici i Grad Beograd nastaviće da pomažu Baniji

Redakcija