Banjalucki info

U Drakuliću kod Banjaluke pomen stradalim Srbima

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas će biti obilježeno 79 godina od stradanja 2.315 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, u naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, koje su ustaše ubile na današnji dan 1942. godine, bez ijednog ispaljenog metra.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić počelo je bogosluženje u okviru obilježavanja 79 godina od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetoj liturgiji prisustvuju potomci žrtava ustaškog pokolja, stanovnici Drakulića i okolnih sela, te predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanju pokolja počinjenog nad srpskim narodom u većem broju banjalučkih sela, prisustvovaće i zvaničnici Srpske.

Ministar rada Duško Milunović poručio je da Republika Srpska treba da odaje pomen Srbima nad kojima su prije 79 godina ustaše počinile pokolj u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, da ovaj strašni zločin nikada više ne bi bio ponovljen.

On je naveo da je NDH najmonstruoznija tvorevina koja je postojala u Evropi, tvorevina koja je jedina imala logore za djecu i ubistvima i iscrpljivanjem glađu umorila na hiljade srpske djece.

Banjalučki Info / RTRS / Foto: SRNA

Ostalo iz kategorije

Intenzivirani radovi: Novi asfalt u više ulica

Administrator

Plan vakcinacije za narednu sedmicu

Administrator

Povodom Dana grada: Izložba cvijeća od petka do nedjelje

Administrator