Banjalucki info

Trivić: Јednake usluge u vaspitanju i obrazovanju za svu djecu u Srpskoj

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da resorno ministarstvo želi da vaspitne i obrazovne usluge budu jednake za svu djecu u Srpskoj, dodajući da je to jedan od ciljeva reformskih procesa u okviru programa “Nova škola za novo doba”.

– Imali smo situaciju da pružanje usluga ovakve vrste za djecu sa smetnjama u razvoju nije bilo ravnomjerno raspoređeno u cijeloj Srpskoj, već je to najviše bilo koncentrisano u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci, gdje je posjetila Centar “Zaštiti me”.

Ona je navela da Ministarstvo prosvjete i kulture, Centru “Zaštiti me”, danas uručuje rješenje o početku rada resursnog centra za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, koji će teritorijalnost svog djelovanja proširiti na područje Sarajevsko-romanijske regije.

– Ovo je samo jedan od stručnih resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje Ministarstva od ukupno četiri, koji će stručne usluge, pored svog matičnog djelovanja u Banjaluci, Derventi i Prijedoru, proširiti i na ostale teritorijalne jedinice Srpske kao što su Sarajevsko-romanijska i Hercegovačka regija, te na području Semberije – pojasnila je Trivićeva.

Ona kaže da je ovo veliki iskorak jer, prema sadašnjim podacima, oko 1.500 učenika, odnosno djece predškolskog uzrasta ima rješenje komisija da su djeca sa poteškoćama u razvoju sa kojima je potreban rad u kontinuitetu stručnih službi i osoba koje će se baviti njihovim daljim razvojem u smislu vaspitanja i obrazovanja.

Trivićeva je naglasila da se prostori za pružanje stručnih usluga nalaze u prostorima škola na datom području, da su potpuno opremljeni u saradnji sa Unicefom, te da će u tim centrima stručni saradnici pružati usluge djeci sa smetnjama u razvoju.

Ona je dodala da će Centar “Zaštiti me” upravljati resursnim centrom koji će se nalaziti na području Sarajevsko-romanijske regije.

– To znači da će se lokacija samog centra nalaziti u Istočnom Sarajevu, gdje imamo i senzorne sobe i potpuno opremljene kabinete koji će pružati usluge djeci iz ovih opština koje se nalaze na tom području – pojasnila je Trivićeva.

Direktor Centra “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović Vasilić rekla je da je ovo vaspitna ustanova u kojoj se vaspitavaju i obrazuju djeca sa smetnjama u razvoju, dodajući da je ove školske godine upisano 127 učenika.

– Naš centar, kao resursni centar, pružaće podršku učenicima iz Sarajevsko-romanijske oblasti, što će obuhvatiti 13 opština pored grada Banjaluka – naglasila je Vasilićeva.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: SRNA

Ostalo iz kategorije

Dom omladine zasijao u žutoj boji: Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom 

Administrator

Banjaluka: Oduzeta droga i uhapšena osoba sa Interpolove potjernice

Redakcija

Plan vakcinacije za tekuću sedmicu

Administrator