Banjalucki info

Tramp: Sada je prioritet miran prenos vlasti

Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp osudio je nasilje u Vašingtonu prije dva dana i istakao da će njegov prioritet sada biti miran prenos vlasti na Džozefa Bajdena. Time je prvi put priznao da će Bajden biti novi predsjednik.

Donald Tramp je u obraćanju naciji poručio da je napad na Kapitol hil bio gnusan.

– Kao i svi Amerikanci i ja sam bijesan zbog nasilja, bezakonja u Vašingtonu. Odmah sam naredio raspoređivanje Nacionalne garde i federalnih snaga da bi se osigurala zgrada Kongresa i izbacili uljezi – rekao je Tramp.

Istakao je da Amerika jeste i uvijek mora biti zemlja zakona i reda.

– Poručujem onima koji su činili nasilje i razaranje da ne predstavljaju Ameriku, a oni koji su prekršili zakone platiće zbog toga – naveo je Tramp.

– Sada kada je Kongres potvrdio rezultate izbora nova administracija će stupiti na dužnost 20. januara. Sada mi je prioritet da obezbijedim neometan i miran prenos vlasti, a ovaj trenutak zahtijeva izmirenje i zalječenje, jer je 2020. godina bila izazovna za američki narod – zaključio je Tramp.

Potpredsjednik SAD Majk Pens protivi se pozivanju na 25. amandman radi uklanjanja Donalda Trampa sa predsjedničke funkcije.

Predsjednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi ranije je zatražila od Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bijele kuće, pokrenuti impičment.

Američki policajac Brajan Siknik podlegao je povredama koje je zadobio poslije nereda kada su demonstranti upali u zgradu Kapitola.

On je peta žrtva nereda koje su u srijedu izazvale pristalice Donalda Trampa.

Banjalučki Info / rtrs.tv / Foto: AP

Ostalo iz kategorije

Etna izbacivala lavu više od kilometar u visinu

Redakcija

Zaharova: Za vrijeme Trampa nismo normalizovali odnose, a prijeti još gori scenario

Redakcija

Zemljotres u Grčkoj

Redakcija