Banjalucki info

Tramp objavljuje tajne dokumente protiv političkih protivnika

Novinar “Foks njuza” Lu Dobs saopštio je da će odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp objaviti tajne dokumente povezane sa “Obamagejtom”, uključujući one o nadziranju Trampa, njegove kampanje i izvještaje bivšeg agenta britanske tajne službe “MI6” Kristofera Stila.

Dobs se poziva na izvještaj glavnog urednika “Džast njuza” i saradnika “Foks njuza” Džona Solomona.

On je istakao da se očekuje da će dokumenti biti objavljeni ili sutra ili u ponedjeljak, 18. januara.

Solomon u svom izvještaju navodi da je Tramp skinuo oznaku povjerljivosti sa velikog broja dokumenata Federalnog istražnog biroa u kojima se pokazuje da je priča o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine plasirana u posljednjoj fazi izbora, kako bi se skrenula pažnja sa skaldala u vezi sa elektronskim porukama u koji je bila umiješana tadašnji kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton.

Među dokumentima su intervjui FBI, izvještaji o doušnicima u slučaju navodnog miješanja Rusije u izbore Kristoferu Stilu i akademiku Steganu Halperu, kao i dokumenti Ministarstva pravde SAD u kojima su navedeni detalji velikih nedostataka istrage i detaljan vremenski okvir kada je FBI shvatio da su Stilovi izvještaji “problematični”.

Zanimljivo je da je Stil, kojeg je pravni dio izbornog tima Klintonove unajmio da pokuša da poveže Trampa sa ruskim uticajima, ipak u odavanju informacija interese kandidata Demokratske stranke stavio iznad interesa FBI.

Novinar Si-En-Bi-Sija Emon Dževers najavio je juče da će Tramp preduzeti određene mjere protiv svojih protivnika.

On se pozvao na bivšeg višerangiranog zvaničnika američke administracije, koji mu je rekao da je Tramp spreman da pomiluje određen broj zatvorenika, objavi podatke o mašinama za glasanje, za koje tvrdi da su jedno od glavnih sredstava za manipulaciju, kao i da skine oznaku povjerljivosti sa podataka o Ukrajini.

Prema tvrdnjama tog zvaničnika, Tramp planira i da imenuje specijalne tužioce u vezi sa optužbom protiv Hantera Bajdena da je koristio moć svog oca – Džozefa da pomogne ukrajinskoj kompaniji na čijem platnom spisku se nalazio u to vrijeme.

“Obamagejt” je nastao kada je Tramp objavio da je administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame pokušavala da izmisli afere o njegovim saradnicima i tako osujeti njegov dolazak na vlastu u SAD.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Reuters

Ostalo iz kategorije

Zemljotres u Grčkoj

Redakcija

Tramp: Sada je prioritet miran prenos vlasti

Redakcija

Zaharova: Za vrijeme Trampa nismo normalizovali odnose, a prijeti još gori scenario

Redakcija