Banjalucki info

Stanje na putevima 19.01.2021.

REPUBLIKA SRPSKA

Saobraćaj se u RS odvija po mjestimično mokrim ili vlažnim kolovozima, a zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na mogućnost nailaska na poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja, te preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina. Vozačima savjetujemo da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna. Na putevima na kojima se izvode radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj i njeno poštovanje je obavezno.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši (stara oznaka M-16) u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja (osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova). Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banja Luke vozila kod Hotela “Ćubić” se preusmjeravaju na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. (Radovi su planirani do 19.04.2021.).

AMS RS preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste autoput “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu M-I 114 (stara oznaka M5), dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Vozače molimo da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.(u trajanju od 90 dana, počevši od 24.10.2020).

Na relaciji GP Gradiška –gradilište novi most Gradiška, danas 19.01.2021. godine kretaće se vangabaritni teret. Vozače molimo da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici puta Prijedor – Novi Grad- GP Gradina u periodu od 18.01. do 20.01.2021. godine kretaće se vangabaritni teret. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici puta MEL Stanić Rijeka –Doboj- MEL Karuše (07.01.2021- 25.01.2021.) i MEL Banj Brdo-GP Rača (15.01.-31.01.2021.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici puta MEL Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-MEL Lepnica (29.12.2020.-29.01.2021.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 07 do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno 5 minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i 2. mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

BANjA LUKA

Zbog organizovanja Sv. Liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja i Bogojavljenske litije, koja će biti organizovana danas 19.01.2021. godine u Banja Luci, doći će do potpune obustave saobraćaja u vremenu od 11:00 do 14:00 časova u navedenim ulicama:

-Ulica Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Bulevar cara Dušana do raskrsnice iste ulice sa Alejom Svetog Save,

-Ulica Marije Bursać, na dijelu od Kninske do Ulice Kralja Petra I Karađorđevića,

-Bulevar Cara Dušana, na dijelu od Ulice Kralja Petra I Karađorđevića do Ulice Đure Daničića,

-Ulica Teodora Kolokotronisa, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Patre,

-Ulica Patra, na dijelu od Ulice Kralja Petra I Karađorđevića do Ulice Mirka Kovačevića,

-Ulica Isaije Mitrovića, na dijelu od Ulice Kralja Petra I Karađorđevića do Ulice Patre i

-Ulica Makarija Sokolovića, Slavka Rodića, Ljupka Račića, Braće i sestara Kapor i 22. aprila.

Zabrane

Zabranjuje se saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo riješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

AMS RS

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

FEDERACIJA BiH

Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim časovima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Državljani BiH za ulazak u Srbiju ne moraju imati “PCR” test, kao ni za ulazak u Crnu Goru.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan “PCR” test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Banjalučki Info / AMSRS / Foto: AMSRS

Ostalo iz kategorije

Izvođenje radova na cjevovodu 10.03.2021.

Redakcija

Izvođenje radova na cjevovodu 16.03.2021.

Redakcija

Servisne informacije za 30. januar 2021. godine

Redakcija