Banjalucki info

Stanje na putevima 14.03.2021.

REPUBLIKA SRPSKA

Saobraćaj se na većini puteva u RS odvija po mjestimično mokrim kolovozima,uz povremeno jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz. Posebno izdvajamo dionicu magistralnog puta Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, gdje postoji opasnost i od kliziša, zbog čega se putnički saobraćaj odvija otežano, a za teretna vozila je potpuno obustavljen. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije, koja reguliše saobraćaj. Vozačima savjetujemo da voze oprezno, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 2108 (stara oznaka R-415) dionica Jezero-Šipovo, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. (Radovi su planirani do 31.12.2021.).

Zbog izvođenja radova na magistralnom putu MI-108 (stara oznaka M-4) dionica Kozarac-Lamovita,saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. (08.03.2021-08.05.2021)

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici regionalnog puta R-I 3104 Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 08,15 do 15,05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Radovi su planirani do 17.12.2021. godine.

U toku su radovi na magistralnom putu M-I 106 (stara oznaka M 16.1), dionica Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, gdje dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja. Saobraćaj reguliše privremena saobraćajana signalizacija. (10.03.2021.-01.06.2021.)

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-I 105 Modriča1-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica RS/F BiH (Karuše), planirano je da radovi traju do 30.06.2021. godine. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta M-17, dionica Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja, planirano je da radovi traju do 01.07.2021. godine.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 3106, dionica Tedin Han-granica RS/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Na dionici puta MEL Ledenice-Crkvine-Doboj-MEL Karuše (od 17.02.2021.-17.03.2021.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 07 do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno 5 minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i 2. mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabrane

Zabranjuje se saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo riješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

AMS RS

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

FEDERACIJA BiH

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim časovima (23:00-04:30 časova) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

U toku je rekonstrukcija petlje Blatuša u Zenici (M-17) zbog čega je za saobraćaj zatvoren pravac Zenica-Doboj i ulaz iz pravca Sarajeva u Zenicu.

Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo trenutno se izvode u reonu mjesta Cerovica, a u zoni izvođenja radova saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je prelazak granice u vremenu od 07 do 19 časova.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan “PCR” test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Banjalučki Info / AMSRS / Foto: AMSRS

Ostalo iz kategorije

Svi putevi prohodni: Zimska služba intervenisala u višim predjelima

Administrator

Izvođenje radova na cjevovodu

Redakcija

Stanje na putevima 02.03.2021.

Redakcija