Banjalucki info

Stanje na putevima 11.03.2021.

REPUBLIKA SRPSKA

Na većini puteva u RS saobraćaj se odvija po pretežno suvim kolovozima,dok u višim predjelima i preko planinskih prevoja skrećemo pažnju na poledicu.Povećana je opasnost od odrona, a posebno izdvajamo dionicu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila potpuno obustavljen. Vozačima savjetujemo da voze oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, saobraćaj je prohodan i odvija se redovno.

Zbog izvođenja radova na magistralnom putu MI-108 (stara oznaka M-4) dionica Kozarac-Lamovita,saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. (08.03.2021-08.05.2021)

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici regionalnog puta R-I 3104 Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 08,15 do 15,05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Radovi su planirani do 17.12.2021. godine.

U toku su radovi na magistralnom putu MI 106 (stara oznaka M 16.1), dionica Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, gdje dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja.Saobraćaj reguliše privremena saobraćajana signalizacija.(10.03.2021.-01.06.2021.)

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-I 105 Modriča1-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica RS/F BiH (Karuše), planirano je da radovi traju do 30.06.2021. godine. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta M-17, dionica Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja, planirano je da radovi traju do 01.07.2021. godine.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 3106, dionica Tedin Han-granica RS/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši (stara oznaka M-16) u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja (osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova). Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banja Luke vozila kod Hotela “Ćubić” se preusmjeravaju na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. (Radovi su planirani do 19.04.2021.).

AMS RS preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste autoput “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionici puta MEL Ledenice-Crkvine-Doboj-MEL Karuše (od 17.02.2021.-17.03.2021.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 07 do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno 5 minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i 2. mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabrane

Zabranjuje se saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo riješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

AMS RS

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

BANjA LUKA

Zbog izvođenja radova na izgradnji priključaka za benzinsku stanicu, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-I 101 dionica Banjaluka 1 – Banjaluka 2 (Krajiških brigada). Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno. Radovi su planirani do 13.03.2021. godine.

FEDERACIJA BiH

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Žepče-Doboj i Ključ-Sanski Most. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas se saobraća usporeno u zonama petlji Kakanj, Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim časovima (23:00-04:30 ) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, i Kaonik-Gromiljak.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.

Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je prelazak granice u vremenu od 07 do 19 časova.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan “PCR” test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Banjalučki Info / AMSRS / Foto: AMSRS

Ostalo iz kategorije

Stanje na putevima 19.01.2021.

Redakcija

Izvođenje radova na cjevovodu 17.02.

Redakcija

Privremeni prekid vodosnabdijevanja u nekoliko banjalučkih ulica

Administrator