Banjalucki info

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave Badnji dan. Službama u pravoslavnim hramovima, nalagnjem badnjaka i pijukanjem najavljuje se rođenje Isusa Hrista i najradosniji praznik – Božić.

Banjaluka

Služenjem liturgije Svetog Vasilija Velikog, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je praznovanje Badnjeg dana. Nakon liturgije, badnjak je, u prisustvu sveštenika i vjernika, svečano dočekan ispred Hrama.

Uprkos pandemiji, pravoslavni vjernici i ove godine s radošću, u hramovima i domovima, praznuju Badnji dan, koji za njih ima poseban značaj.

Drvo badnjaka ima naročit smisao, a tradicija i običaji srpskog naroda duboko su utkani u današnji praznik.

Sam Badnjak simbolizuje drvo koje je bilo naloženo, koje su pastiri donijeli u pećinu kada se rodio Gospod Isus Hristos, a slama koja se unosi u kuću simbolizuje onu slamu na koju je Gospod Isus bio položen kada je rođen – rekao je Stanko Antić, sveštenik.

Praznovanje Badnjeg dana vjernici nastavljaju u krugu porodice u iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Istočno Sarajevo

Pravoslavni vjernici u Istočnom Sarajevu tradicionalno obilježavaju Badnji dan i spremaju se za nalaganje badnjaka na Badnje veče, koje najavljuje praznik Rođenja Isusa Hrista.

Jutro je na području sarajevsko romanijske regije počelo po onoj narodnoj – Badnjak sijeci, Boga moli Republiku Srpsku voli.

Petogodišnji Luka Radonja uranio je i sa ocem otišao prvi put u badnjake. Kao šta tradicija i stari zavjet nalaže, usjekao je svoj prvi badnjak. Izostao je snijeg, ali to nije umanjilo dječiju radost Badnjaka i dolazećeg Božića.

Kada su badnjaci uz kuću prislonjeni, domaćini su prionuli da ispeku božićnu pečenicu ili zaoblicu, kako je već ko zove, dok su vrijedne domaćice spremale božićnu trpezu.

Badnji dan, Božić, ali i Dan Republike – 9. januar su dani kada se okuplja porodica koja je nukles našeg društva, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, čestitajući praznik svima uz nadu da ćemo predstojeću godinu lakše prebroditi uz zajendištvo i rad.

Pred hramovima na području Istočnog Sarajeva na Badnje veče biće služene liturgije, osveštani i nalagani badnjaci,tada se tradicionalno okuplja veliki broj građana iščekujući božićne zore.

Bijeljina

U Bijeljini se Badnji dan tradicionalno obilježava paljenjem badnjaka na centralnom gradskom trgu, a u semberskim domaćinstvima danas su obavljene posljednje pripreme za najradosniji praznik – Božić. Pekle su se pečenice i spremala posna trpeza.

Božićna atmosfera u Bijeljini osjeća se na svakom koraku, izloženi badnjaci i božićni aranžmani privlače pažnju. Prodavci kažu da je, obzirom na situaciju prouzrokovanu virusom korona, dobra prodaja te da su cijene nešto niže u odnosu na prošlu godinu. Cijene badnjaka se kreću od jedne do sedam KM, u zavisnosti od veličine.

Tradiocionalno, na Badnji dan peče se božićna pečenica, a prema starom narodnom vjerovanju od nje zavise sreća i blagostanje domaćinstva. Domaćini nakon prinošenja badnjaka sa sinovima ili unucima, danas su pekli pečenice, a pripadnice ljepšeg pola spremale trpezu koja je na Badnji dan posna.

Tradicionalno nalaganje badnjaka biće obavljeno u 18.00 časova na trgu Kralja Petra Karađorđevića. Srpska pravoslavna crkva proslavlja Badnji službama bdenija i nalaganjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljujujući rođenje Spasitelja. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služiće sutra Božićni uranak u Sabornom hramu u Bijeljini. Sveta arhijerejska liturgija na praznik rođenja Hristovog počinje u 5.00 časova.

Prijedor

U Prijedoru je, tradicionalno, ispred Hrama Svetog proroka Ilije na Urijama organizovan doček i kićenje badnjaka.

Kum ovogodišnjeg badnjaka Dušan Đenadija izjavio je da je kumstvo badnjaka, na prijedlog parohijana, za njega i njegovu porodicu velika čast.

Svečanosti dočeka badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je izrazio zadovoljstvo što je među mještanima Mjesne zajednice Urije, gdje je, uprkos koroni, atmosfera, uoči najvećeg hrišćanskog praznika, vesela.

Protojerej Mladen Majkić izjavio je da je Srbin svoju vjeru čuvao i pazio i onda kada mu je bilo lako i kada mu je bilo teško, odnosno to se sve spontano događa i u ovakvim uslovima.

Osjeća se ta radost u ovoj i svim ostalim parohijama u kojima se već mnogo godina njeguje ova tradicija da ljudi čuvaju i da u vjeri, ljubavi i nadi predaju to i novim pokoljenjima – rekao je Majkić.

Nalaganje badnjaka ispred Crkve Svete Trojice u Prijedoru, te u svim parohijama na području Prijedora, zakazano je za 16.00 časova.

Prnjavor

U porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, u prisustvu vjernika ove parohije, dočekani su, osveštani i naloženi centralni badnjak i badnjaci iz Maćinog Brda i Babanovaca.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski, protojerej stavrofor Duško Drinić rekao je da su pravoslavni narod i crkva kroz istoriju prolazili kroz razna iskušenja, ali su običaje, krsnu slavu i velike praznike kakav je Božić obilježavali kako Crkva nalaže.

Obilježavanju Badnjeg dana kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je ukazao na specifičnu situaciju u kojoj se Badnji dan zbog pandemije virusa korona obilježava ove godine, dodajući da su građani odgovorni, pridržavaju se mjera i,što je najvažnije, nastavljaju da njeguju svoju tradiciju i običaje.

Obilježavanje Badnjeg dana uz doček i nalaganje badnjaka tokom poslijepodneva biće organizovano u svim parohijama na području opštine Prnjavor.

Modriča

Sječom i dovoženjem badnjaka pred crkve i domove u Modriči je jutros počelo obilježavanje Badnjeg dana. Ove godine prvi put je organizovano praćenje badnjaka do administrativnog centra opštine.

Badnjak je znak mira i ljubavi i upravo želim da mir, ljubav i sloga obilježe ovu godinu u Modriči, Republici Srpskoj i svijetu – rekao je načelnik opštine Modriče Jovica Radulović.

On je dodao da će dovoženje badnjaka pred zgradu opštine postati tradicija u Modriči.

Banjalučki Info / rtrs.tv / Foto: rtrs.tv, SRNA

Ostalo iz kategorije

Dodik: Izetbegovićeva izjava – vjekovni kompleks konvertitstva

Redakcija

Cvijanović: Episkop Lavrentije dao veliki doprinos očuvanju istinskih hrišćanskih vrijednosti

Administrator

Ističe rok za prijave: Pridružite se i učestvujete na prvom Banjalučkom karnevalu

Administrator