Banjalucki info

SPS: Narod i privreda nemaju vremena da čekaju ukidanje akciza

SPS pozdravlja odluke Parlamentarne skupštine BiH, usmjerene na ukidanje akciza na energente i smanjenje stope PDV na životne namirnice, te koristimo priliku da naglasimo da je SPS ove prijedloge izložio neposredno po nastanku ukrajinske krize, kao jedini logičan potez za otklanjanje njenih posljedica po društvo i privredu Republike Srpske. Nažalost, evidentno je da vladajuće političke stranke već koriste svoj politički uticaj na Dom naroda, PS BiH i Upravu za indirektno oporezivanje kako bi se navedene inicijative Predstavničkog doma obesmislile i kako bi se onemogućilo njihovo sprovođenje, napvod se u saopštenju Socijalističke partije Srpske.

Narod Republike Srpske i naša privreda nemaju vremena ni snage da šest mjeseci čekaju na ukidanje akciza na energente i smanjenje stope PDV, posebno zbog nedostatka političke volje ili navodnih “tehničkih” poteškoća. Za šest mjeseci uz prisutan galopirajući rast cijena esencijalnih namirnica i energenata, narod će biti doveden do još težeg materijalnog stanja a privredi prijeti potrpuno uništenje. Ne možemo prihvatiti i podržati ponašanje vlasti na BiH nivou koja se u ovim kriznim vremenima ponosi visokim iznosima prikupljenih sredstava po osnovu PDV, a koje su inače rezultat enermnog povećanja cijena u posljednjih mjesec dana. PDV nije prikupljen u centralama vladajućih stranaka već od naroda i privrednika. Ovakvo neodgovorno ponašanje vlasti vodi ubrzanom osiromašenju građana, i zato ih još jednom pozivamo na odgovorno ponašanje – kažu u SPS.
Iz Socijalističke partije Srpske zahtijevaju hitno reagovanje i odgovorno ponašanje nadležnih, bez nepotrebnih predstava za javnost i politički fingiranih sukoba.

Tražimo da vlast odmah reaguje i da racionalanim i odgovornim postupanjem pomogne narodu i našim privrednicima. Ne treba nam predstava oko ukidanja akciza nego efikasno i brzo djelovanje, a ukoliko za to nisu sposobni, neka sami podnesu ostavke i prepuste taj posao stručnim i odgovornim ljudima. Napominjemo da su akcize namjensko fiskalno opterećenje, isključivo namjenjeno za izgradnju i obnovu puteva. Pozivamo vlast da ukine akcize na energente na šest mjeseci i tako pomogne građanima i privredi. Takodje SPS ovom prilikom ponavlja svoje ranije zahtjeve i poziva vlast da hitno, na period od šest mjeseci, ukine akcize i carine na sve energente, kao i da uvede nultu stopu PDV kako na energente tako i na esencijalne životne namirnice, mineralna đubriva i sadni materijal, jer je to jedini način da zaštitimo narod i privredu od posljedica krize – saopšteno je iz Socijalističke partije Srpske.

Ostalo iz kategorije

Potpisan sporazum o saradnji razvojnih agencija Srpske i Vojvodine

Administrator

Marku Romiću nagrada za značajna ostvarenja u oblasti naučnog rada

Administrator

Skoko: Ostavka ili hitna smjena Milunovića

Administrator