Banjalucki info

Skoko: Vladine energetske politike su neodržive, potrebna stručnost i posvećenost

Potpredsjednik SPS i narodni poslanik Msaksim Skoko u obraćanju na današnjoj sjednici NSRS prilikom rasprave o Prijelogu Zakona o odbnovljivoj energiji poručio je da nisu problematični zakoni koji uređuju ovu oblast, ali su energetske politike neodržive. SPS je uputila 4 amandmana na prijedlog Zakona, a Skoko je istakao da će SPS glasati za pomenuti zakon u slučaju da amandmani budu uvaženi.

Zakon sam po sebi nije problematičan, ali imamo svakako problem od strane Vlade, resornog ministarstva i uprave ERS po pitanju održivosti energetskih politika. Očigledno je da nema strategije i dugoročne vizije, jer nekad hoćemo solarne i vjetroelektrane, a nećemo termoelektrane. Pa se onda ne ulaže u termoelektrane, dok ne budu dovedene u stanje da ne mogu da funkcionišu ili emituju enormne količine pepela, kao što je slučaj u Gacku, jer nije uloženo u smanjenje emisije štetnih gasova. Dvije termoelektrane daju 2/3 od ukupne proizvedene električne energije u Srpskoj i vidjeli smo koliko znače dvije termoelektrane kada se desi enormno povećanje cijene električne energije na tržištu. Tom problemu se mora pristupiti strateški i temeljno, sa jasnim vizijama i održivim energetskim politikama, a ova Vlada se u tom ne snalazi baš najbolje – istakao je Skoko.
On je takođe pozvao premijera i resorno ministarstvo da povedu računa o javnim nastupima i izjavama kada je u pitanju elektroenergetski sektor.

Imali smo slučaj gdje premijer dođe s puta i kaze mi ćemo da gradimo gasne elektreane u Podrinju kako bi bili energetski nezavisni. Kako je onda energetska politka Srpske nezavisna? Da li mi imamo svoj gas? To su apsurdne izjave, nezrele za jednog premijera. Oni koji išta znaju o ovoj oblasti a i oni koji ne znaju mogu samo da se naježe kad čuju nešto takvo. Imamo izjave gdje se tvrdi da smo za dekarbonizaciju. To znači gašenje termoelektrana. Jesmo li za gašenje termoelektrana? Takođe, po pitanju malih hidroelektrana prvo donosimo moratorijum na gradnju, a onda odjednom imamo opredjeljenje Vlade da se rijeka Bistrica strpa u cijev. Lično, podržavam inicijative ekoloških pokreta i udruženja da se to ne desi. Radi se o neznatnoj količini energije, zbog koje se rizikuje ekološka katastrofa i mijenja životna sredina. Imamo i slučaj gdje Vlada ne poštuje zakone koje sama predlaže. Usvojen je Zakon o električnoj energiji, gdje je propisano da će Vlada donijeti pravilnik o energetski zaštićenom kupcu do nove godine, a tog pravilnika još nema. Poređenja radi, u Njemačkoj jedan ovakav zakon nema nikakvih podzakonskih akata, sve je propisani zakonom i ne ostavlja se mogućnost drugim nivoima da tumače zakon – poručio je Skoko.
SPS je na prijedlog Zakona uložila četiri amandmana, od kojih je jedan tehničke, a tri suštinske prirode, dodao je Skoko i poručio da će poslanici SPS glasati za Prijedlog ukoliko amandmani budu usvojeni.

Jedan od amandmana se tilče izmjene standarda instalirane električne energije, a tu je i pojednostavljenje dobijanja seritifikata za kupce-proizvođače električne energije. Naš stav je da nema potrebe da se vrsi sertifikacija od strane distribucije za instaliranje male solarne elektrane na krovu stambene kuće. Srbija je dosta pojednostavila taj proces a mislim da to može i još bolje i još jednostavnije. Takođe, uložili smo amandman koji se tiče vještačkog cijepanja solarnih postrojenja, jer tim se služe investitori koji žele da dođu do što većeg podsticaja, a to na kraju plaćaju krajnji potrošači, odnosno naša domaćinstva i privreda – dodao je Skoko.

Ostalo iz kategorije

Topić istakao da će Stanivuković od vikenda raditi i vjenčanja

Administrator

Zatvorena biračka mjesta: Izlaznost dvostruko veća nego 2017. godine

Administrator

Delegacija GrO SPS položila vijenac u Drakuliću

Administrator