Banjalucki info

Sjećanje na stradale u Tuzlanskoj koloni; Položeni vijenci u Bijeljini

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je, povodom 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, položio vijenac kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić položio je cvijeće i odao poštu za 54 pripadnika ЈNA koje su ubile muslimanske snage 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Cvijeće su položile i delegacije grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, kao i gradske Boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Miodragom Stevanovićem.

Počast pripadnicima ЈNA koje su muslimanske snage ubile u Tuzlanskoj koloni prije 29 godina odale su i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska /puka, kao i oni koji su preživjeli ovaj zločin.

Predstavnici brojnih gradski odbora političkih partija prisustvovali su pomenu na Pučilama i odali poštu zvjerski ubijenim golobradim mladićima u Tuzli.Foto: SRNA

Foto: SRNA

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Ostalo iz kategorije

Prijave još danas: Veliko interesovanje za izdavanje elektronskih karata za besplatan prevoz

Administrator

Cvijanović: Nikada nećemo odustati od Republike Srpske

Administrator

Јerinić i Grujičić pobjednici izbora u Srebrenici i Doboju

Redakcija