Banjalucki info

Šeranić: Vakcina štiti od težih oblika virusa korona, a ne od zaražavanja

Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja, već težih oblika virusa korona ukoliko se zarazite, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

– Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u ovom trenutku jeste da se vakcinišu i osobe koje su preležale virus korona. Preporučuje se i da lica u akutnom stanju bolesti ne primaju vakcinu – naglasio je Šeranić.

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati minimalno 40 odsto stanovništva.

– Važno je znati da će se ovaj broj stanovnika vakcinisati u dugoročnijem periodu. Za to nam je potrebno minimalno četiri do šest mjeseci – poručio je Šeranić.

Šeranić je objasnio da je plan da se vakcinacija zdravstvenih radnika ili ljudi u staračkim domovima odvija baš u tim prostorima. Drugi dio su, kaže, lica preko 65 godina sa hroničnim oboljenjima koji će ići kroz vakcinalne centre.

– U planu je da otvorimo različite vakcinalne punktove – rekao je Šeranić.

Banjalučki Info / RTRS / Foto: RTRS

Ostalo iz kategorije

Ističe rok za prijave: Pridružite se i učestvujete na prvom Banjalučkom karnevalu

Administrator

Dodik: Prigovori iz Sarajeva povodom 9. januara imaju patološko politički karakter

Redakcija

Zatvorena biračka mjesta: Izlaznost dvostruko veća nego 2017. godine

Administrator