Banjalucki info

Selak o demografskoj situaciji: Krajnje vrijeme za konkretne mjere

Nakon informacije da je u Srpskoj po prvi put rođeno ispod 9.000 beba, predsjednik SPS Goran Selak poručio je da je krajnje vrijeme za konkretne akcije, te da je ovaj broj rođene djece očigledan i direktan rezultat bahatosti i potpune nebrige za narod i Republiku Srpsku. Selakov SPS juče je podržao Zakon o majci, koji je prijedlog Udruženja 4+ i tom prilikom je istaknuto da je krajnje vrijeme za mjere koje će donijeti rezultate u borbi za demografsku obnovu Srpske.

Rekao sam to juče na sastanku sa predstavnicima Udruženja 4+ a ponoviću još jednom – krajnje je vrijeme da oni koji vole Srpsku i čija djeca žive u Srpskoj preduzmu konkretne korake da zaustavimo demografsku katastrofu koja je pred nama. Zato smo podržali Zakon o majci, a insistiraćemo na realizaciji našeg programskog cilja koji predviđa 5.000 maraka za svaku rođenu bebu u Srpskoj. Odmah smo čuli i komentare onih koji pitaju od čega ćemo to finansirati. Od smanjenja luksuza u javnoj upravi, zaustavljanja kriminalnih aktivnosti u Šumama, uređenjem energetskog sektora i nultom stopom tolerancije prema korupciji možemo finansirati ne samo demografsku obnovu, nego i privrednu obnovu i unaprijeđenje zdravstvenog sektora i sistema penzijskog osiguranja, kao i mnoge druge sektore od vitalnog interesa za narod Srpske – poručio je Selak.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, tokom 2021. godine u Republici Srpskoj rođeno je tek 8.643 živorođenih beba. To je za čak 518 manje nego u godini prije kada je rođeno 9.161 živorođena beba u porodilištima.
Istovremeno, tokom prošle godine umrlo je 18.732 ljudi u Republici Srpskoj, a što je oko 2.000 više umrlih nego u godini prije.

Ostalo iz kategorije

Kombank dvorana:Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Administrator

Selak: Kozarske poklade – praznik Banjaluke i Prijedora

Administrator

Dodik: Odnosi BiH i Srbije dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja

Redakcija