Banjalucki info

Savić – Banjac: Grad je oduvijek na raspolaganju Gimnaziji i ostalim obrazovnim ustanovama

Grad Banja Luka je svjestan problema sa kojima se ova suočava JU „Gimnazija“, te će svakako biti urađeno sve što je u moći gradske administracije kako bi ovo bilo uskoro riješeno.

Kako je rekla savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac, ovoj obrazovnoj ustanovi dodijeljeno je 200.000 KM kroz budžet.

–Želim da kažem da je Grad Banja Luka samo rebalansom budžeta prošle godine dodijelio pola miliona KM školama na području grada Banje Luke. Mi smo izuzetno svjesni značaja i funkcionisanja škola, kvaliteta i prostorija u kojim djeca svakodnevno borave, ali i toga na kom je nivou obrazovni nivo, na koji ne možemo da utičemo, ali što se tiče prostorija i opremanja škola, tu smo izdvojili zaista velika sredstva. Kada govorimo o Gimnaziji, budžetom smo prije samo dva mjeseca dodijelili 200.000 KM upravo Gimnaziji, dok je Ministarstvo prosjvete i kulture Republike Srpske dalo još 150.000 KM – rekla je ona.

Govoreći o proceduri koja mora da bude sprovedena kada je u pitanju početak radova, Savić – Banjac je naglasila da postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati.

-Procedura je takva, a istu poštuju sve škole, one u koje je uoloženo toliko novca, da nam upravo škola mora poslati predračun gdje piše koliko im je potrebno novca, kao i u šta konkretno taj novac treba da bude uložen.  Kada od direktorice budemo na papiru dobili tačan predračun, gdje se spominje neki konkretan iznos, a nezvanično smo čuli da je u pitanju 1 milion KM, što je veliki novac, od toga ne bježimo, ali želimo ozbiljno da radimo svoj posao, te da vidimo u kom vremenskom periodu i na koji način možemo da riješimo određeni problem – rekla je Mirna Savić – Banjac savjetnica gradonačelnika.

Dodatno, potrebno je naglasiti da je istim povodom u junu 2021. godine održan sastanak predstavnika Grada i Gimnazije, kao i školskog odbora, gdje je Grad iznio prijedlog rješenja problema lošeg grijanja, i to uvođenjem solarnih panela što je odbijeno od strane škole.

-Od nas će uvijek dobiti pruženu ruku i sagovornika na sve one teme koje su izuzetno bitne, na sve ono što je u našoj moći i sa raspoloživim sredstvima, te ćemo pokušati da nađemo rješenje. Direktorici smo ponudili da, ukoliko nema vještaka, da istog mi finansiramo, da finansiramo nekog ko će da procijeni kakvo je stanje u Gimanziji, ukoliko je to potrebno, ali direktorica je ta koja mora da nam napiše šta joj treba, odnosno šta je potrebno  školi – dodala je Savić – Banjac.

Podsjećamo, u skladu sa članom 6. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Republika i jedinice lokalne samouprave su zajedno sa školom odgovorne za obezbjeđenje školskog prostora, opreme i prateće infrastrukture za nesmetan pristup i učešće učenika u obrazovno-vaspitnom procesu.

Bitno je napomenuti ovom prilikom da je u prethodnom periodu izvršena sanacija i rekonstrukcija velikog broja školskih objekata u Banjoj Luci, za šta su izdvojena značajna sredstva, odnosno više od pola miliona KM. Grad će i u narednom periodu, u skladu s mogućnostima i raspoloživim sredstvima nastaviti da ulaže u škole i unapređuje uslove rada u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Od 2007. godine besplatni udžbenici za sve učenike prvog i drugog razreda

Redakcija

Dodik: Glas za Srpsku listu – glas za sve Srbe

Redakcija

Gradska uprava u bojama srpske trobojke, podrška i Đokoviću

Administrator