Banjalucki info

SA TRŽIŠTA POVUČENO VIŠE OD 9.000 REFLEKTUJUĆIH PRSLUKA

Sa tržišta u Republici Srpskoj u prvom polugodištu povučeno je 9.296 reflektujućih prsluka i 38 električnih svjetiljki opšte namjene zbog neusklađenosti koje nisu mogle da budu otklonjene, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Proizvodi su povučeni tokom kontrola električnih svjetiljki opšte namjene, reflektujućih prsluka, roštilja na čvrsta goriva, te igračaka na sadržaj ftalata.

Republičke inspekcije – tržišna i zdravstvena su u prvom polugodištu kontrolisale 15 različitih modela od četiri vrste proizvoda, u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda koji se prometuju na tržištu.

Inspekcija nalaže otklanjanje nedostataka kada su oni administrativni, kao što je nedostatak uputstva za upotrebu, nepotpuna deklaracija ili slično.

Vrši se administrativna i vizuelna kontrolu proizvoda, te uzorkovanje za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijski je ispitano 12 uzoraka, od čega su u šest slučajeva utvrđena različita odstupanja.

Nadležne inspekcije Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta godinama unazad u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH realizuju proaktivne kontrole neprehrambenih potrošačkih proizvoda u vezi sa primjenom Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda i pripadajućih podzakonskih akata.

Na osnovu godišnjeg plana, planirano je ispitivanje 23 različite grupe proizvoda.

Ostalo iz kategorije

ISKORISTITE NIKAD BOLJU PONUDU ZA UČENJE STRANIH JEZIKA!

Administrator

Sastanak u Vladi i sjednica Republičkog štaba

Redakcija

Selak povodom 30 godina ustava: Jaka i stabilna Srpska svima treba da bude cilj

Administrator