Banjalucki info

Ruska gazeta: Srpska proslavlja Dan Republike

Ruska gazeta objavila je tekst o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da Srpska danas slavi 9. januar – Dan Republike Srpske, uz poruke koje pozivaju na mir i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjeća se na izjavu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika:

– Republika Srpska je, kao odraz ljubavi naroda, dokazala da je sposobna da preživi i u nemogućim uslovima i time ojačala u svojoj želji da se izbori sa svim izazovima.

U tekstu se ističe da Moskva u Republici Srpskoj vidi odgovornog partnera na Balkanu i podsjeća se na posjetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske.

Gazeta navodi da je Lavrov tada rekao da je Republika Srpska za Rusiju dugoročno dobar partner, te da Ruska Federacija cijeni prijateljske veze i povjerenje sa Banjalukom.

Dalje se ističe da je premijer Republike Srpske Radovan Višković, u intervjuu za Rusku gazetu, istakao da su odnosi Ruske Federacije i Srpske trenutno na najvišem mogućem nivou.

– Imamo veliko povjerenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u prevazilaženju problema na međunarodnom planu – rekao je Višković.

On je naglasio da je Srpska zahvalna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Rusije i svim ruskim diplomatama.

– Njihovi napori pomogli su u smanjenju negativnog uticaja Kancelarije visokog predstavnika, koji je prije samo nekoliko godina smjenjivao naše zvaničnike, prijetio ljudima i lišavao ih glasačkih prava. To se više ne dešava zbog iskrene i velike podrške Rusije – rekao je Višković.

Gazeta podsjeća da je 25. septembra 2016. godine u Republici Srpskoj održan referendum na kojem su građani Srpske nedvosmisleno potvrdili da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Dodaje se da je Republika Srpska tako odbranila svoja prava od nasrtaja iz Sarajeva, te se Dan Republike danas proslavlja širom Srpske.

Banjalučki Info / rtrs / Foto: screenshot

Ostalo iz kategorije

Institutu za javno zdravstvo Srpske 45.000 PCR testova

Administrator

Počelo prikuljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele kovid

Redakcija

Preminuo penzionisani pukovnik VRS Radivoje Kršić

Redakcija