Banjalucki info

Rusija odgovorila Bajdenu: “Krim je ruski”

Ruski senator Aleksej Puškov je na Telegram kanalu kritikovao izjavu predsjednika Amerike Džoa Bajdena o tome da SAD nikad neće priznati da Krim pripada Rusiji. Kako kaže, cijeli svijet zna da je Krim – ruski. Svoj stav su iznijeli i potpredsjednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov i član Državne dume Konstantin Baharev.

– Cijeli svijet zna da je Krim Rusija. I od mišljenja Bajdena ta istorijska činjenica se neće promjeniti. I sigurno nije na Bajdenu da odluči u kojoj zemlji će živjeti dva miliona stanovnika Krima. Oni su odlučili – napisao je Puškov.

Potpredsjednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov je poslije izjave predsjednika Amerike posavjetovao američke vlasti da se ne odriču priznavanja ruskog statusa Krima.

– Nema potrebe da političari iz bilo koje zemlje koriste riječ “nikada”. Ta riječ ne postoji u diplomatiji. Ne bi trebalo da koriste ovaj termin, jer će u situaciji sa Krimom u praksi sve biti drugačije. Ne bi trebalo da se zaklinju da nikada neće priznati Krim. Sve su to banalne i poznate izjave, čak i ako potiču od predsjednika SAD-a – rekao je za Sputnjik Bobkov.

– To, da je Krim ruski, danas shvataju i priznaju sve pametne i adekvatne političke snage na svijetu. To da Krim preživljava period svog najburnijeg razvoja u posljednjih deset godina jasno je ne samo stanovnicima Krima, nego i svima koji su bili na poluostrvu – primjetio je Bobkov.

Član Državne dume i poslanik s Krima Konstantin Baharev kaže da nije iznenađen odbijanjem američkog predsjednika da prizna ruski status Krima, jer u suprotnom bi morao da prizna i umješanost SAD-a u puč u Ukrajini 2014. godine.

– Bilo bi čudno da je izjavio nešto drugo. Ovde nema ništa iznenađujuće. Za Bajdena je napuštanje ove pozicije ravno priznanju zločina i umješanosti u državni udar 2014. u Ukrajini. Ni on, niti bilo ko drugi, ko je bio u administraciji predsjednika Baraka Obame, nikada javno neće dati drugačiji stav o Krimu. Za njih je priznavanje ruskog statusa Krima jednako političkom samoubistvu – izjavio je Baharev.

Ranije je Bajden izjavio, da Amerika nikada neće priznati da je Krim ruski i da će nastaviti da radi na tome da Rusija odgovara zbog “agresije” na Ukrajinu.

Podsjetimo, Krim se ujedinio s Rusijom poslije referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

Banjalučki Info / sputniknews.com / Foto: sputniknews.com

Ostalo iz kategorije

U Moskvi proslava praznika Maslenice, učestvuje i Predstavništvo Srpske

Redakcija

“Najluđa noć” u Evropi uz policijski čas i stroge mjere u mnogim zemljama

Administrator

Zemljotres u Grčkoj

Redakcija