Banjalucki info

Rajčević: Realizacija projekta pametnog stajališta zasluga Radojičića i njegovog tima

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da realizacija projekta pametnog stajališta u Banjaluci nije rezultat sadašnje gradske administracije, već prije svega napora administracije na čelu sa bivšim banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

– Što se tiče jučerašnje promocije projekta pametnog stajališta, sadašnja Gradska uprava Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem sa rezultatima njegove primjene ima veze koliko otprilike i sa slijetanjem čovjeka na Mjesec – rekao je Rajčević Srni.

Kao što vidimo, dodao je on, kamera trpi sve, pa tako i nezasluženo preuzimanje zasluga za nešto protiv čega se sadašnji gradonačelnik tokom svog skupštinskog mandata najviše borio.

– On je smatrao da bilo kakva inicijativa koja je vezana za informatički projekat je u principu određeni kriminal i da su to negativne pojave. Međutim, danas, kako vidimo, rado preuzima zasluge koje u principu nisu njegove – naglasio je Rajčević.

Rajčević je naveo da je projekat primjene pametnog stajališta samo jedan od deset pilot-projekata koji je realizovan u okviru “Fjučer siti čelendž” inicijative UNDP-a, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske i grada Banjaluka.

– To je bila zajednička inicijativa još iz 2020. godine kada su ova tri subjekta raspisala javni poziv za prijave, odnosno ideje iz oblasti `smart siti` tehnologija – pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, bilo je 58 prijava, stručna komisija je izabrala deset najboljih prijava, a jedna od njih je upravo bila promjena prkojekta pametno stajalište.

– Riječ je o projektu koji su zajedno finansirali pomenuta tri subjekta-UNDP sa 250.000 KM, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske sa 160.000 KM te grad Banjaluka sa 90.000 KM. To je budžet od 500.000 KM i to je inicijativa, dakle, i aktivnosti koje su se odvijale tokom 2020. godine – istakao je Rajčević.

Pored ovog projekta, dodao je on, u ovom trenutku su ili u fazi realizacije ili su neki od njih već okončani i slijedi prezentacija rezultata tih projekata, za još devet takvih ideja.

– Na primjer, imamo tu pametno upravljanje otpadom, imamo zvučne semafore za veću slobodu kretanja i bezbjednost u saobraćaju, informacioni sistem za promociju lokalnih zajednica, pametni sistem javne rasvjete…To su sve neke od ideja koje su se našle u okviru ove inicijative UNDP-a i resornog ministarstva – rekao je Rajčević.

Rajčević smatra da će primjena pomenutih projekata značiti puno i za grad Banjaluku i Srpsku.

– Upravo zbog toga smo i pokrenuli cijelu incijativu, ministarstvo sa jedne i UNDP sa druge strane. Željeli smo da pokažemo da u Srpskoj ima prostora za primjenu ideja iz oblasti `smart siti` tehnologija – naveo je on.

Konkretnom upotrebom tehnologije, naglasio je on, želimo da olakšamo život građanima naših urbanih cjelina, odnosno gradova i ovih deset projekata, koji se trenutno sprovode u gradu Banjaluka su upravo pokazatelj svih tih napora.

– Smatramo da pametna upotreba tehnologije, konkretno kroz sve ove ideje, može znatno da doprinese poboljšanju kvalitea života građana Banjalike. Upravo zbog toga smo i finansirali i kao Vlada i kao Ministarstvo sve ove ideje i realizaciju svih ovih projekata kako bi došli do tih konkretnih rezultata – zaključio je Rajčević.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Twitter

Ostalo iz kategorije

Mandić: Intenzivirane aktivnosti na projektima prečišćavanja otpadnih voda

Administrator

Zasjeda Predsjedništvo SNSD-a

Redakcija

Na narednom zasjedanju Skupštine Grada odbornici ponovo diskutuju o ulaganjima u Ramiće

Administrator