Banjalucki info

Prvi grad u Republici Srpskoj: Srednjoškolci i studenti iz višečlanih porodica imaju besplatan prevoz

Prvi put u istoriji grada Banje Luke, srednjoškolci i studenti iz porodica sa četvoro i više djece ostvarili su pravo na besplatan javni prevoz.

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa svojim saradnicima podijelio im je danas modernizovane, elektronske karte, te istakao kako je ovo jedan od najradosnijih dana za Banju Luku.

-Prvi put u istoriji našeg grada se dešava nešto ovakvo. Smatramo da je to jedna od najvažnijih odluka koje smo donijeli, a koju su mnogi osporavali. Javni prevoz postaje besplatan za jednu od najznačajnih kategorija stanovništva, a to su porodice sa četvoro i više djece – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako je ovo jedna od najbitnijih politika koje Grad Banja Luka sprovodi.

-Podržavamo porodilje, sufinansiraćemo privatne vrtiće. Sa druge strane, kada upišete osnovnu školu udžbenici su besplatni, a za sve srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece obezbijedili smo besplatan javni prevoz – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Dodao je kako Grad izdvaja više od 10 miliona KM kao podršku porodici.

-To se ogleda kroz stipendije, besplatan javni prevoz, besplatne udžbenike i slično, a porodicama se sve to odražava na uštede u kućnom budžetu, što je značajno. Ovo je početak sprovođenja svih naših politika koje smo zacrtali. Za nekoliko dana ćemo organizovati i podjelu karata za penzionere, kako smo i najavljivali – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako je ovo istorijska godina, te da će gradska administracija ovako da radi i u budućnosti.

-Sve ovo su pozitivne mjere koje će pomoći našim porodicama. Ponavljam, svako dijete iz porodice sa četvoro i više djece ne mora da bude registrovano u Udruženju „4+“ kako bi bilo obuhvaćeno besplatnim javnim prevozom. Dovoljno je samo da se prijave i da ostvare ovu pogodnost – zaključo je on.

Istakao je kako ovo nikada nije bila predizborna priča, jer su odluku o besplatnom javnom prevozu nakadno donijeli.

-Shvatili smo koliko je to bitno za porodicu i odlučili smo to da ostvarimo – zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „4+“ Jovan Radovanović iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su se za ovo, kako kaže, godinama borili.

-Nakon skoro 15 godina borbe, uspjeli smo zajedno. Ovo je veliki dan za sve naše porodice, pogotovo kada znamo da svaka marka koja ostane u budžetu njima mnogo znači. Većina porodica je nezaposlena, nema primanja, te im mnogo znači kada ne moraju da izdvajaju sredstva za mjesečne karte, odnosno za javni prevoz – rekao je on.

Poručio je kako ovo Udruženje ima spisak od oko 360 djece koja su ostvarila pravo na besplatne karte za javni prevoz.

-Mi smo nekoliko godina pokušavali da dobijemo besplatne karte na nivou čitave Repubilke Srpske za našu djecu, išli smo od vrata do vrata. Prije pola godine sastao sam se sa gradonačelnikom Stanivukovićem koji je obećao da će riješiti ovaj problem i riješio je. To je cifra od oko 10.000 KM na mjesečnom nivou – rekao je Radovanović.

Učenica Ekonomske škole Anastasija Janković putuje iz Česme svaki dan u školu, te je poručila kako je svim učenicima i studentima ovo izuzetno značajno, baš kao i njihovim porodicama.

/Grad Banja Luka/ Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Kondić: Prigradske i seoske MZ ključ za razvoj privrede u BL

Administrator

Rajčević: Realizacija projekta pametnog stajališta zasluga Radojičića i njegovog tima

Redakcija

Od 1. juna pozivi za finansiranje sportskih organizacija

Administrator