Banjalucki info

Prevencija najbitnija: Obilježen „Dan narcisa“ u Banjoj Luci

Predstavnici Grada Banje Luke prisustvovali su danas obilježavanju „Dana narcisa“, koji je tradicionalno organizovan na Trgu Krajine, a sve kako bi se javnosti skrenula pažnja na karcinom dojke i na prevenciju ove bolesti.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Danijela Kajkut istakla je kako je poražavajuća činjenica da je u Banjoj Luci sve više mladih žena koje boluju od ove bolesti.

-Mi smo došli kao i uvijek da pružimo podršku Savezu „Iskra“, a sve kako bi zajedničkim snagama ukazali na značaj prevencije ove bolesti. Grad Banja Luka je izdvojio 200 hiljada KM za kupovinu digitalnog mamografa, koji će i te kako pomoći prilikom prevencije, posebno jer treba da uzmemo u obzir činjenicu da je ova bolest u 90 odsto slučajeva izlječiva – rekla je ona.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke „Iskra“ Suzana Kekić rekla je kako svi zajedno treba da budimo svijest sugrađanki o ovoj opakoj bolesti.

-Potrebno je da im skrenemo pažnju na preventivene preglede, koji su od velikog značaja. Samo prošle godine u Banjoj Luci operisano je 365 žena, a ta brojka je nažalost u porastu. Radimo edukacije po školama, a sve kako bi mlade žene upoznali sa time na koji način da same vrše pregled – poručila je ona.

Kako bi dodatno probudile svijest o raku dojke i važnosti prevencije, članice “Iskre” su upravo na Trgu Krajine, prolaznicima dijelile narcise i brošure, poručujući kako je prevencija veoma važna.

/Grad Banja Luka/ Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Poruka iz Srpske: Incko na bošnjačkoj strani, NSRS da odbaci zahtjev

Redakcija

Dodik: Odnosi BiH i Srbije dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja

Redakcija

MLADEN ILIĆ IZ SNSD-a IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA

Administrator