Banjalucki info

Predsednik Vučić za Božić ide na Hilandar

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru, što će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije, pišu „Novosti“.

Kako navode, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi.

Takode, dodaje list u onlajn izdanju, planirano je da prisustvuje božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

„Novosti“ prenose da je predviđen i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će, kako navode, upoznati predsednika Srbije sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine.

Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhandela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Prema neimenovanim izvorima lista, predsednik je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju.

Takode, kako dodaju „Novosti“, Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Ostalo iz kategorije

Vučić ugostio Biljanu Čekić: Zaslužila je više od Oskara

Redakcija

Vučić se danas vakciniše u Rudnoj Glavi

Administrator

Malović: Marković neće dobiti priliku da režira film o Vučićevom kraju

Administrator