Banjalucki info

Predsednik Vučić polaže venac u Spomen-području Donja Gradina!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini

Program obeležavanja Dana sećanja predviđa najpre u 9.30 sastanak Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice RS Željke Cvijanović i predsednika Vlade RS Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

U 10.55 planiran je dolazak predsednika Srbije na grobno polje „Topole” u okviru Spomen-područja „Donja Gradina”, u 11 je parastos žrtvama, u 11.15 polaganje venaca i u 11.30 obraćanje Aleksandra Vučića, najavila je služba predsednika Srbije za saradnju s medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kozarsku Dubicu.

Sastanaka Vučića sa načelnicima opština Kostajnica, Nevesinje, Kozarska Dubica i Drvar biće održan u hotelu Zepter u Kozarskoj Dubici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, član i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

Vučić će prisustvovati Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obeležavanju će prisustvovati srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar. Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovic i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.


Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici. Posle sastanka, Vučić će posetiti Spomen-područje “Donja Gradina”, položiti venac i prisustvovati parastosu žrtvama genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

– Naša namera nije da simbolično pomažemo već da to zaista i učinimo u kontinuitetu. Doneli smo odluku da dođu u Beograd, gde ćemo razgovarati kako da se obezbedi primarni suficit u tim opštinama. Pomoć će biti oko 12 miliona evra, to je ogroman novac i tu će se videti velika razlika. Ni načelnici se nisu tome nadali, ali će građani u Republici Srpskoj ostati na svojim ognjištima – rekao je Vučić.

Memorijalni centar u Donjoj Gradini

Predsednik je govorio i o igradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

– Svaki Srbin, gde god živeo znaće da posdtoji centar sećanja na jasenovačke žrtve, jer bez kulture sećanja, narod ne postoji. Nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici. Oni koji su razbijali Jugoslaviju, pa Srbiju, danas su za nepromenjivost granica. Dođe vam da se nasmejete.

Dodik: Želimo u konfederaciju sa Srbijom
Član predsedništva BiH Milorad Dodik nadovezao se na pritiske zapada takozvanim non pejperima.

– Svedoci smo stradanja Srba u prošlom veku pod patronatom tih sila. Žele da budemo bezlična masa, bez identiteta. Pokušavali su to u dva svetska rata, a sad preko visokog predstavnika Incka. Njihov koncept je što slabija Srbija i Republika Srpska. Samo naivni veruju da Britanci i Nemci dolaze ovde s dobrim namerama. kad im neki političar ne odgovara, oni ga optužuju za korupciju. Mi moramo da korespondiramo sa svetom, ali samo oslobađanjem dobre energije Srba će nam pomoći. Jedina realnost ovde je da se Republika Srpska odvoji i makar i konfederalno se udruži sa Srbijom. Znamo da je to protiv zapadnih interesa – rekao je Dodik

U 10.55 predsednik Srbije došao je na grobno polje “Topole” u okviru Spomen-područja “Donja Gradina”, gde je u 11 počeo parastos žrtvama.

Ostalo iz kategorije

U Kostajnicu stižu kontejneri za najugroženije

Redakcija

SELAK: Dajemo podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću i zajedničkoj listi “Zajedno možemo sve” Aleksandar Vučić

Administrator

U Srpsku stiže još 20.000 ruskih vakcina

Redakcija