Banjalucki info

Poruka iz Srpske: Incko na bošnjačkoj strani, NSRS da odbaci zahtjev

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je juče pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka upućeno predsjedniku Parlamenta Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NSRS. I danas stižu oštra reagovanja iz Srpske i jednoglasna poruka da bi poslanici trebalo da odbace ovaj izvještaj.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da Narodna skupština treba da odbaci kao neprihvatljiv Inckov zahtjev, te da je za porodice poginulih iz Republike Srpske posebno neprihvatljivo što se ovakvim potezom Incko stavlja isključivo na bošnjačku stranu u BiH.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin smatra da nije realno očekivati da NSRS povuče svoje odluke i odlikovanja koja je dodijelila, jer to apsolutno nema nikakve veze sa onim na šta se poziva visoki predstavnik u pismu koje je uputio Parlamentu.

Udruženje Veterani Republike Srpske pozvalo je sve poslanike da bez velike dileme i velikih rasprava odbace zahtjev visokog predstavnika. Naveli su da je Incko cijeli svoj mandat trošio na to da Srbe proglasi krivcima za rat koji se desio u BiH i od toga napravi temelj za uništenje Republike Srpske, te da je očigledna njegova namjera da Srbima nametne kolektivnu krivicu.

Član Predsjedništva Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da bi visoki predstavnik, da je imao nešto protiv povelja koje je Narodna skupština Republike Srpske dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, reagovao prije pet godina kada su i dodijeljene, a ne na odlasku iz BiH.

Generalni sekretar Demosa Boran Bosančić rekao je da zahtjev visokog predstavnika predstavlja temeljno rušenje demokratije i pokušaj da se institucije Srpske omalovažavaju i marginalizuju.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović rekao je da bi potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je ocijeni da je Inckov potez za svaku pohvalu, trebalo da počne da radi nešto konkretno i opravda nekoliko hiljada maraka koje dobija iz budžeta Srpske, a ne da iščekuje šta će visoki predstavnik smisliti novo protiv Srba i Srpske pa da ga zdušno podrži.

Podsjećamo, juče je predsjednik Parlamenta Srpske reagovao saopštenjem na Inckovo pismo, ističući da će se rukovodstvo šefovi klubova izjasniti o zahtjevu.

Banjalučki Info / RTRS / Foto: Twitter

Ostalo iz kategorije

MILORAD DODIK: Čekaju nas izazovna vremena

Administrator

Institut za javno zdravstvo: Uz cijenu vakcine postoje i dodatni troškovi

Redakcija

Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice NSRS; Kolegijum sutra

Redakcija