Banjalucki info

Plivanje za Časni krst širom Srpske

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. U hramovima širom Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, a zatim su održane bogojavljenske litije i plivanje za Krst časni.

U Banjaluci je dvadesetpetogodišnji Srđan Jolić prvi doplivao do Časnog krsta.

Jolić, koji je višegodišnji član Vaterpolo kluba Banjaluka i plivačkog kluba Olimp, istakao je da voli plivanje i da ga privlačie voda i vjera pravoslavna.

Banjaluka: Srđan Јolić (Foto:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Tradicionalno, u plivanju za Časni krst učestvovala su 33 plivača koji plivaju 33 metra u znak sjećanja na 33 godine koliko je Isus Hristos proveo na ovom svijetu.

Banjaluka – litija (Foto: RTRS)

Plivanju za Časni krst prethodila je litija koja je u podne krenula ispred banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja.

Banjaluka – litija (Foto: RTRS)

Litija, koju je predvodio episkop banjalučki Јefrem, kretala se od Hrama do Gradskog mosta Patra kod Tvrđave Kastel, gdje je obavljen čin osveštanja vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas, a oni najhrabriji, plivali su za krst.

Iz Banjalučke parohije apelovali su na vjernike i učesnike ove svečanosti da se pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera.

I u Trebinju je održano plivanje za Časni krst. Najbrži i ove godine bio je sedamnaestogodišnji Veljko Jovanović koji je nagrađen zlatnikom.

Veljko Јovanović (Foto: trebinjelive.info)

Za Bogojavljenski krst plivalo je više od 50 učesnika, među kojima je bila i jedna dama.

Jovanović je rekao da je ovo pobjeda svih plivača jer je voda hladna, ali je povod lijep.

Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Svaka čast svima što smo zaplivali u ovolikom broju – naveo je Jovanović, koji je dobio na poklon i ikonu od mladića iz Herceg Novog, gdje ove godine zbog epidemioloških razloga nije bilo organizovanog plivanja za Časni krst.

U Bileći je, u konkurenciji 30 plivača, prvi do Časnog krsta doplivao dvadesetsedmogodišnji Nemanja Lero.

Lero, koji je i prošle godine prvi doplivao do Krsta na Bilećkom jezeru, rekao je da treći put učestvuje u bogojavljenskom plivanju, a drugi put je pobjednik.

Bileća (Foto: Fejsbuk/Radio Bileća)

U Prijedoru je prvi doplivao Danijel Drljača. On je sedmi put bio najbrži u plivanju za Časni krst, a dobiće i zlatnik od Grada Prijedora.

Prijedor: Plivanje za Časni krst (foto:B. Majstorović/RAS SRBIJA)

Јelena Simović iz Foče pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, tradicionalne manifestacije koja je danas održana na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži, u kojoj je učestvovalo 45 plivača.

Simovićeva je rekla da drugi put učestvuje u ovoj manifestaciji i da je ove godine imala čast da prva dopliva do Časnog krsta.

U Novom Gradu Milan Radanac prvi je doplivao do Časnog krsta na gradskoj plaži Ada. Radanac je bio jedan od 15 momaka koji su ove godine učestvovali u plivanju za Časni krst. On je učestvovao prvi put, a rekao je da će i narednih godina plivati.

U Kotor Varošu je Borislav Bogdanić pobjednik petog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred velikim brojem posjetilaca i uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera održano na rijeci Vrbanji.

Kotor Varoš: Plivanje za Časni krst (Foto: Fejsbuk/Glas Kotor Varoša)

U konkurenciji 21 hrabrog plivača Bogdanić je prvi došao do Časnog krsta i njemu je drugi put pripala titula “Časnog viteza” Kotor Varoša.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)

U opštini Jezero Zoran Glamočak prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Plivi i dobio zlatni dukat i ručno rađen krst.

Јezero (Foto: SRNA)

Pobjednik plivanja za Časni krst u podmajevičkom kraju, koje je ove godine prvi put organizovano na jezeru Sniježnica, je Milorad Simić iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika. On je na Krstovdan napunio 16 godina i bio je najmlađi učesnik takmičenja.

U Šipovu je prvi do Časnog krsta doplivao Stanko Đukić.

Šipovo (Foto: RTRS)

I u Brčkom je danas organizovano plivanje za Časni krst. Najbrži je bio petnaestogodišnji Luka Opačić koji je ponio titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi.

Opačić, koji je bio i najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja u Brčkom, rekao je da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, te zahvalio ostalim učesnicima što su mu dozvolili da prvi dopliva do krsta.

Banjalučki Info / RTRS

Ostalo iz kategorije

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik!

Administrator

Učestvujte i predložite: Prezentacija programa dodjele subvencija

Administrator

Donja Kola: Rješenje problema sa psima lutalicama

Administrator