Banjalucki info

Održan konstruktivan sastanak: Rekonstrukcija i revitalizacija spomenika na Banj brdu kao prioritet

Predstavnici Grada Banje Luke održali su danas sastanak sa predstavnicima Republičkog zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i udruženjem građana „Rekreativna zona Banja Luka“.

Cilj ovog sastanka bio je da se vidi koji su to koraci koje svi zajedno mogu da preduzmu, kako bi se spomenik na Banj brdu rekonstruisao u dogledno vrijeme.

Prema riječima svjetnice gradonačelnika za društvene djelatnosti Milade Šukalo, ovo je tema koja je od velikog značaja, ne samo iz istorijskog, nego i iz bezbjednosnog razloga.

-Prije nekoliko mjeseci, situacija sa spomenikom na Banj brd postala je gora nego ranije. Postoji idejno rješenje za njegovu revitalizaciju i rekonstrukciju iz 2003. godine, ali mi sada moramo pritupiti reviziji tog projekta jer je prošlo preko 20. godina – rekla je savjetnica gradonačelnika.

Kako je istakla, u poslednjih nekoliko mjeseci reljefne ploče su počele da se odvajaju od samog spomenika, što predstavlja opasnost za građane.

-Izašli smo na teren, te uvidom u stanje Grad je odlučio da pozove sve nadležne institucije, da napravimo zajednički sastanak i podijelimo naše obaveze, te da pokušamo da riješimo problem. Dopis koji smo uputili Vladi Republike Srpske, resornim ministarstvima i Zavodu za zaštitu spomenika, odgovorio je samo Zavod i to je poražavajuća činjenica koja govori o tome koliko naša resorna ministarstva zanima ova situacija u kojoj smo se našli – poručila je Šukalo.

Dodala je kako je diskusija sa sastanka bila konstruktivna, te da pored toga što će analizirati reviziju projekta, pokušaće zajedničkim snagama da dođu do kontakta sa osobama koje su trenutno u posjedu odljevaka za reljef koji se nalazi na spomeniku.

-Time pokazujemo da ne želimo da gubimo vrijeme. Stupićemo u kontakt sa predstavnicima muzeja Antuna Agustinčića u Hrvatskoj i svima onima koji mogu da nam pomognu kada je rekonstrukcija spomenika u pitanju – poručila je savjetnica gradonačelnika i dodala da će ovaj put svi zajedno da iskoriste najjači alat, a to je javnost kako bi se što prije reagovalo po ovom pitanju.

Dodala je kako će pripremiti i prijedlog za obezbjeđivanje sredstva.

-Kao Grad ne možemo sami da se bavimo ovom temu i ne možemo sami da prikupimo sredstva kada je u pitanju rekonstrukcija i revitalizacija spomenika na Banj brdu – zaključila je Šukalo.

Direktorica Republičkog zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Jasna Milešević rekla je kako je izuzetno bitno što je Grad prepoznao značaj Zavoda u ovom projektu.

-Dogovaramo neke početne korake kako bi ustanovili koja finansijska sredstva su potrebna za obnovu spomenika, te šta mi sve možemo kao Zavod da ustupimo Gradu Banjoj Luci – rekla je ona.

Istakla je kako će se maksimalno potruditi, ali da je svjesna da Zavod i Grad ne mogu sami sve uraditi.

-Tražićemo podršku svih relevantnih institucija i istrajaćemo u tome. Sastanak na ovu temu dogovorili smo za mjesec dana, te će tada svaka strana, koja je danas prisustvovala na sastanaku, preuzeti na sebe određene obaveze – zaključila je direktorica Zavoda.

Predstavnik građanske inicijative „Rekreativna zona Banja Luka“ Tihomir Dakić dodao je kako poslednjih 20. godina oni traže uključivanje javnosti i procese donošenja odluka kada se radi o ovom problemu.

-Konstantno smo u kontaktu sa predstavnicima Gradske uprave, što je pohvalno jer tako treba da funkcinoše svaka lokalna zajednica. Za nas to predstavlja izazov da pomognemo koliko god možemo – poručio je Dakić.

Dodao je kako je važno da se uputi apel građanima koji se svakodnevno penju na spomenik, koji propada.

-Potrebno je da se angažujemo svi. Želja nam je da ispitamo javno mnjenje i da saznamo koliko su sgrađani spremni da podrže revitalizaciju spomenika. Kada je u pitanju sam prilaz sa zadnje strane spomenika, prijedlog naše građanske incijative jeste da se spomenik ogradi i sa zadnje strane – zaključio je Dakić.

Podsjetimo, Grad Banja Luka uputio je nekoliko puta Vladi Republike Srpske javni apel za zaštitu i obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika BiH, s obzirom na to da Grad nije nadležan za obnovu ovog spomenika.

/Grad Banja Luka

Ostalo iz kategorije

Održan sastanak sa predstavnicima Centra za zaštitu životne sredine

Administrator

Bez novih zaduženja: Dug Grada smanjen za više od 17 miliona KM

Administrator

Trivić: Јednake usluge u vaspitanju i obrazovanju za svu djecu u Srpskoj

Redakcija