Banjalucki info

Odata pošta poginulim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije

Veterani Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dostojanstveno, poštujući epidemiološke mjere, danas u Šekovićima obilježili 28 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u Crkvi Presvete Bogorodice u Šekovićima, a nakon toga posjetom Spomen-sobi, gdje su učesnici skupa položili cvijeće i prislužili svijeće u znak sjećanja na poginule.

Ratni komandant Drugog odreda specijalne policije Šekovići Miloš Stupar izjavio je Srni da šekovićki odred policije bio pod posebnim udarom Suda BiH, a veliki broj pripadnika bio je obuhvaćen istragama, više njih suđenjima.

– Sedam ljudi je osuđeno na izdržavanje maksimalne kazne, po starom zakonu od 20 godina, sve zbog lažnog svjedočenja. Danas je naša obaveza da zatvorenicima i članovima njihovih porodica osiguramo da zatvoreničke dane izdrže što lakše, uz našu sveobuhvatnu pomoć – izjavio je Stupar.

Bivši pripadnik elitne jedinice Specijalne brigade policije Јelenko Lukić izjavio je da su danas pomiješana osjećanja sreće i tuge.

– Srećan sam što poslije godinu dana vidim drage ljude, ali sam i tužan zbog poginulih saboraca. Ovo je prilika da evociramo uspomene sa ratišta, na kojima je bilo teško i tužno, zbog ranjenih i poginulih boraca, ali sa druge strane bilo je i velikih uspjeha u borbama, što nas je održalo – priča Lukić.

Јedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima šekovićki specijalci borili su se i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

U borbama za odbranu Republike Srpske život je dao 21 pripadnik odreda, a bilo je više od 130 ranjenih.

O golgoti kroz koju su prošli pripadnici Drugog odreda svjedoče i dokumentarni Filmovi “Da se ne zaboravi” i “Heroji tu pored nas”, autora Ljubiše Milutinovića.

Bivši pripadnik ove elitne jedinice Ljubiša Milutinović izjavio je da dokumentarni film “Heroji tu pored nas” govori o dva pripadnika odreda, Milošu Stuparu i Zoranu Tomiću Zgembi, koji su poslije rata doživjeli neviđenu golgotu i progon.

On je podsjetio da je Miloš Stupar proveo četiri godine i sedam mjeseci u istražnom zatvoru i da je u prvostepenom postupku osuđen ne 40 godina, da je Zoran Tomić proveo tri godine i šest mjeseci u istražnom zatvoru i osuđen na 32 godine zatvora, dok su u drugostepenom postupku obojica oslobođeni, što govori kolika je nepravda koju je sud učinio prema njima, a i drugim borcima koji nepravedno služe kazne. 

Banjalučki Info / SRNA / Foto: SRNA

Ostalo iz kategorije

STANIVUKOVIĆ: “Biće ovo najljepši park u Banjaluci i Srpskoj”

Administrator

SELAK: Dajemo podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću i zajedničkoj listi “Zajedno možemo sve” Aleksandar Vučić

Administrator

Na radost mještana: Počela izgradnja vodovodne mreže u Preradima

Administrator