Banjalucki info

Obilježene „Kozarske poklade“: Čuvar tradicije i običaja

Ni snježne padavine nisu spriječile brojne građane Banje Luke i Prijedora da se okupe ispred Hrama Svetog Proroka Ilije u Bistirci i prisustvuju 16. „Kozarskim pokladama“, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana pred početak velikog Vaskršnjeg posta.

Ovoj tradicionalnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je istakao da mu je čast uz naš narod i običaje obilježiti ono što odlikuje ova potkozarska sela.

-Ovo dokazuje da narod ne odustaje od svoje kulture, običaja i onoga što mu je duboko u srcu – kazao je on.

Domaćini ove manifestacije su zajedno gradovi Banja Luka i Prijedor, što je prema gradonačelnikovima riječima – primjer dobre saradnje dva grada.

– Važno je da gradovi među sobom sarađuju i da se podržavaju, da imaju svoje važne dane koje narod voli i tu imamo potupno jedinstvo. Dakle, ovo je dan okupljanja, praštanja ljubavi i kada treba da opet shvatimo koliko je važno se okupimo i koliko je važno da postoje oni naši interesi, nacionalni, koji su iznad podjela po bilo kojim osnovama – rekao je gradonačelnik.

Veliki broj prisutnih na današnjoj manifestaciji, kako je naglasio – dokaz je da imamo budućnost i da naša sela žive.

-Grad ima velike planove za potkozarska sela i kada je riječ o putnoj i vodovodnoj infrastrukturi, ali i ulaganju u poljoprivredu. Ovdje radimo i spomen obilježje kao sjećanje na naš narod koji je stradao i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu – zaključio je gradonačelnik.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički kazao je da ova manifestacija ima za cilj njegovanje tradicije i običaja, posebno danas na Bijele poklade.

-Ovo je dan kada treba da oprostimo jedni drugima, izmiriti se i pružiti ruku jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi – poručio je paroh Marić.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Naime, manifestacija „Kozarske poklade“ počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Nakon toga, mnogobrojni građani mogli su da uživaju prigodnom programu i gastronomskim đakonijama, koje su pripremile domaćice potkozarskih sela.

Organizatori današnje manifestacije, koja je crkveno-narodnog karaktera, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije gradova Banja Luka i Prijedor.

Foto: S. Ćuković

Ostalo iz kategorije

Cvijanović i Krivokapić razgovarali u Trebinju

Redakcija

UKC: Poboljšanje zdravstvenog stanja Milorada Dodika

Administrator

Zatvorena biračka mjesta: Izlaznost dvostruko veća nego 2017. godine

Administrator