Banjalucki info

Obilježavanje Dana boraca i početka Prvog srpskog ustanka

U Višegradu će danas biti obilježeno 217 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske.

U manastiru Dobrun služen je parastos poginulim srpskim ustanicima, a položeni si vijenci i cvijeće na spomenik voždu Karađorđu.

Delegacije će u 12.00 časova položiti cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na višegradskom Trgu palih boraca.

Obilježavanju će prisustvuvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Iz parlamenta Srpske je prisustvuje delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su narodni poslanici Pero Petrović, Ljubiša Krunić i Aleksandar Glavaš.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Iz Ministarstva su naveli da će događaj biti obilježen uz poštovanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

Banjalučki Info / RTRS / Foto: RTRS

Ostalo iz kategorije

MZ Dragočaj: Nova ambulanta, dječije igralište, put i vodovod

Administrator

Pronađeno više tijela u Posušju, sumnja se na gušenje plinom

Administrator

SPS traži hitne sjednice NSRS i Vlade RS

Administrator