Banjalucki info

Novi savezi: Šta znači saradnja Vulina i Selaka

Nekako u sjeni “krupnih” političkih sukoba u Republici Srpskoj, reakcija i trvenja posljednjih dana, održan je sastanak i uspostavljena saradnja između SPS Gorana Selaka iz Republike Srpske i Pokreta Socijalista koji vodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Kako je saopšteno nakon sastanka i uspostavljanja saradnje, istaknuto je kako saradnja za cilj ima bolje povezivanje i čvršće veze Srpske i Srbije kao i političkih subjekata sa obje strane Drine. S obzirom da Vulin važi za čovjeka od povjerenja Aleksandra Vučića, čiji je Pokret Socijalista u koaliciji sa Vučićevim SNS, njegovo koaliranje i bratimljenje sa opozicionim SPS-om Republike Srpske može se shvatiti na više načina.

Sa druge strane, predsjednik SPS Goran Selak je narodni poslanik, član Odbora za bezbednost u NSRS, a dugo godina bio je direktor KPZ Banjaluka i blizak je bezbednosnim strukturama. Dobri poznavaoci političkih prilika u Srbiji i Republici Srpskoj slažu se u tome da ni uspostavljanje saradnje SPS i PS, ni tajming nisu slučajni, te sporazum između ova dva politička subjekta može da predstavlja početak novih politika i novih veza i saveza na političkoj sceni. Pored ljevičarskih i socijalističkih opredjeljenja, PS i SPS povezuje i činjenica da se radi o novim političkim subjektima koji su za kratko vreme ostvarili solidne rezultate na prezasićenim “tržištima” Srpske i Srbije.

Bratimljenje i saradnja SPS i PS može se takođe shvatiti i kao početak smene generacija i poruka isluženim i kompromitovanim strankama i liderima da je vreme za “penziju”, odnosno da su na sceni nove snage i mlađi ljudi iza kojih za sad vrlo diskretno stoji sam vrh rukovodstva Srbije. U Republici Srpskoj se takođe nagađa o motivima saradnje Selaka i Vulina, a dok mnogi to vide kao svojevrsnu poruku Srbije vlastima u RS, pojedini smatraju da se radi o mnogo krupnijim motivima i pripremama za buduća djelovanja i resetovanju odnosa među političkim subjektima iz Srpske i Srbije.

Ostalo iz kategorije

Kondić o aferi “Vodovod”: Očekujemo reakcije nadležnih i rezultate istrage

Administrator

Gradonačelnik Stanivuković čestitao Dan državnosti Republike Srbije

Administrator

MILORAD DODIK: Čekaju nas izazovna vremena

Administrator