Banjalucki info

Milunović bahato: Nema razloga za donošenje novog zakona o borcima

Za ministra rada i boračko invalidske zaštite Duška Milunovića nema potrebe za donošenjem zakona o pravima boraca, jer je ta oblast “definisana na adekvatan način”, stoji u odgovoru na poslaničko pitanje narodnog poslanika i potpredsjednika SPS Maksima Skoka.

Skoko je u poslaničkom pitanju resornom ministru podsjetio da je 15. sjednici NSRS u maju prošle godine SPS amandmanom tražila da se u plan rada NSRS uvrsti donošenje novog zakona o pravima boraca, što je odbijeno uz konstataciju da je postojeći zakon dovoljan i da nema potrebe za novim zakonom. Na pitanje – za koga je zakon dovoljan, za borce ili za ministra i Vladu RS, Milunović je potvrdio raniji stav i dodao da nema opravdanog osnova za donošenje novog zakona.

I dalje smo mišljenja da važeći zakon na adekvatan način definiše oblast boračko invalidske zaštite i da usvojim odredbama sadrži i pravne mehanizme kojim se, ukoliko postoje realne budžetske mogućnosti, može obezbijediti poboljšanje materijalnog položaja boračkih kategorija, te da nema opravdanog i pravno utemeljenog osnova za donošenje novog zakona – tvrdi Milunović.
Potpredsjednik SPS Maksim Skoko ocijenio je Milunovićevu reakciju kao bahatu i licemjernu, te poručio da će se SPS svim zakonskim sredstvima boriti ne samo za zaslužen status boraca, nego i protiv bahatosti i privatizovanja institucija.

Ne sumnjam da je postojeće stanje dobro i “adekvatno” za ministra i zaposlene u njegovom kabinetu kao i za njegove partijske i koalicione drugare. To i jeste jedan od razloga zbog kojih tražimo da se donese novi zakon, koji se neće baviti povećanjima naknada za par maraka i daljim ponižavanjem boraca, nego suštinskim pitanjima poput statusa boraca koji će novim zakonom umjesto statusa socijalne kategorije imati status stvaraoca Republike Srpske. Dosta je bilo bahatosti, niste vi dužni borcima nikakvu socijalnu pomoć ili mizernu naknadu, nego ste im dužni poštovanje i obezbjeđivanje dostojnog života. Sramno je spominjanje “realnih budžežtskih mogućnosti” koje su navodno uslov da se borcima plate naknade. Realne budžetske mogućnosti nisu prepreka kada sebi kupujete limuzine i kada decenijama živite u luksuzu na račun onih koji su stvorili Republiku Srpsku – poručio je Skoko.

Ostalo iz kategorije

Dodik na tribini “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”

Administrator

Zvaničnici Srpske čestitali Božić

Administrator

Prijave još danas: Veliko interesovanje za izdavanje elektronskih karata za besplatan prevoz

Administrator