Banjalucki info

Institut za javno zdravstvo: Uz cijenu vakcine postoje i dodatni troškovi

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da se u Srpsku mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv virusa korona jedino preko veletrgovaca, te da se sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cijenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova.

Zeljković je naglasio da, osim ruskih vakcina “Sputnjik”, koje je obezbijedila Republika Srpska, nijedna druga vakcina bilo kojeg proizvođača nije ušla u BiH, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

– Institucije Srpske uložile su ogromne napore da u globalnim uslovima otežanog dolaska do vakcine za svoje građane obezbijede vakcinu. Bez obzira na sve pritiske i izuzetno otežane uslove za donošenje odluka u ovim okolnostima, ističemo da ćemo odgovorno i predano nastaviti da radimo sve kako bismo zaštitili zdravlje stanovništva Republike i sproveli plan vakcinacije protiv kovida 19 – poručio je Zeljković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na sjednici od 21. januara donijela zaključak kojim zadužuje Institut za javno zdravstvo da, s ciljem povećanja obuhvata stanovništva vakcinacijom protiv virusa, obezbijedi dodatnu količinu odobrenih vakcina za vakcinaciju 200.000 ljudi, za šta je potrebno 200.000 vakcina koje sadrže po dvije doze.

– Dakle, za kompletnu imunizaciju, ukupno 400.000 doza vakcine – precizirao je Zeljković.

Dodao je da je Institut sproveo nabavku ruske vakcine na osnovu dostavljene ponude veletrgovca “Krajina grupa” koji je u tom smislu dostavio pismo interesa Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, nakon čega je potpisan ugovor sa proizvođačem vakcine i pripremljena informativna ponuda za vakcinu.

– Ta ponuda je dostavljena Institutu koji je na osnovu ponude i zaključaka Vlade i Štaba za vanredne situacije pripremio pregovarački postupak, nakon čega je uslijedila dalja realizacija nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima – pojasnio je Zeljković.

Naveo je da su u ugovoru jasno definisane obaveze dobavljača kada je riječ o nabavci vakcine, skladištenju i distribuciji.

– Dobavljač ima i obavezu kupovine vakcine od proizvođača, transport, osiguranje proizvoda i transporta, odgovarajuću pratnju kao i sve troškove uvoza, kontrole serije, skladištenja robe u režimu od minus 18 stepeni Celzijusovih koliko god to bude potrebno. Ima i obavezu transporta proizvoda u navedenom režimu jer je sama vakcina stabilna samo dva sata na temperaturi višoj od preporučene do svake zdravstvene ustanove u Srpskoj – rekao je Zeljković.

On je dodao da je time obezbijeđena sigurnost kvaliteta vakcina, jer je veletrgovac ugovorom obavezan i odgovoran za obezbjeđenje svega što je potrebno za njenu nabavku, te čuvanje i distribuciju u skladu sa najvišim standardima, koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine.

– U skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima uvoznik, odnosno distributer lijekova, može biti jedino veletrgovac koji za to ima dozvolu, odnosno rješenje. Samim tim nijedna zdravstvena ustanova ili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske ne može uvesti ili distribuisati vakcinu ili bilo koji drugi lijek – zaključio je Zeljković.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: ilustracija

Ostalo iz kategorije

Dodik: Glas za Srpsku listu – glas za sve Srbe

Redakcija

Sedam žrtava zemljotresa u Hrvatskoj

Administrator

Dodik: U SDS i PDP nema ozbiljnog sagovornika za ozbiljne nacionalne teme

Redakcija