Banjalucki info

HITAN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa Dodikom i Cvijanovićevom o novom visokom predstavniku u BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 11 sati sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin. 

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da “zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10”, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Vučić sa rukovodstvom RS o novom visokom predstavniku u BiH

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27.maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC.Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR

Ostalo iz kategorije

Republički štab produžio mjere: Dosadašnje zabrane ostaju i tokom praznika

Administrator

Dom zdravlja: Plan vakcinacije za narednu sedmicu

Administrator

Srebrenica: Do 11.00 časova glasalo 16,8 odsto

Redakcija