Banjalucki info

Gradonačelnik: Očekujemo podršku Vlade Republike Srpske za izgradnju Centralnog spomen – obilježja

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako će ove godine da budu izgrađena tri spomen obilježja borcima koji su stvorili Republiku Srpsku i koji su branili otadžbinu u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Kako je rekao, nada se da će izgradnja Centralnog spomen – obilježja na lokaciji „Krašovog parkinga“ započeti već na jesen, te da očekuje da se i Vlada Republike Srpske i resornog ministarstva pridruže ovoj inicijativi i izgradnji.

-Dio sredstava za ovu namjenu mi već imamo obezbijeđen. Ipak, naša inicijativa ka republičkim institucijama i resornom ministarstvu, nažalost, još uvijek nije urodila plodom. Voljeli bi smo da i republičke institucije podrže izgradnju ovog spomen – obilježja. Ovo je veliki projekat, u koji mora da se uključi i Vlada Republike Srpske, potrebno je i da oni participiraju – poručio je gradonačelnik.

Komentarišući izgradnju ovog spomen – obilježja, gradonačelnik je rekao kako su predviđanja da će izgranja početi već na jesen.

-Na jesen ćemo da počnemo sa izgradnjom Centralnog spomen – obilježja, a što se tiče idejnog rješenja, isto ćemo dobiti već krajem aprila mjeseca. Mi smo za to već izdvojili oko 100 hiljada KM, ali radi se o nečemu što je monumentalno – rekao je gradonačelnik.

Dodatno, gradiće se i spomen – kompleks, koji će svjedočiti o stradanjima ljudi iz potkozarskih sela.

-Inicijativa za ovim spomen – obilježjem takođe postoji dugo, više od 10 godina. Smatram da Grad treba da pruži podršku. Na lokaciji kod Osnovne škole „Đura Jakšić“ biće izgrađen parkk, staza i mali trg, te će na tom mjestu biti i spomenik koji će svjedočiti o stradanju iz proteklog Odbrambeno – otadžbinskog rata – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako će ovaj kompleks biti jedna kompaktna cjelina sa Srpskom pravoslavnom crkvom i društvenim domom.

-Svake godine se srećemo svi zajedno na ovoj lokaciji, te smatram da je ovo veoma važna inicijativa, za koju smo sredstva već našli – zaključio je graodnačelnik.

Pored toga, rekao je kako će i u Srpskim toplicama takođe biti izgrađeno spomen – obilježje, te da je plan da ove godine bude završeno.

/Grad Banja Luka/Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Cvijanović: Ogromna manipulacija i nepotrebna igra CIK-a

Redakcija

MLADEN ILIĆ IZ SNSD-a IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA

Administrator

Dodik čestitao pravoslavnu Novu godinu

Redakcija