Banjalucki info

Gradonačelnik o kapitalnim projektima i novim mjerama: Svaka porodica osjetiće podršku iz budžeta

Banju Luku ove godine očekuju brojni kapitalni projekti i direktne mjere podrške sugrađanima, koje do nisu zabilježene.

-Banja Luka ima za 37 miliona KM veći budžet i to je najveći budžet u posljednjih 12 godina. Imamo stabilne finansije, na šta smo ponosni – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

U vezi s kapitalnim projektima, za određene su već završene sve potrebne procedure.

-Ove godine krećemo sa 45 miliona KM investicija i uprkos svim poteškoćama i sredstvima koja su nam uzeli uspijevamo da postižemo najbolje rezultate. Tako da radimo sedam glavnih putnih pravaca, za koje su završene procedure – kazao je on, dodajući da uskoro počinje da se radi glavna ulica kroz Debeljake, Kuljane, prema Motikama, nastavak saobraćajnice u Priječanima, ali i važni putni pravci u Šargovcu, Srpskim Toplicama i put na dionici Bukvalek – Dedića Lokva – Subotica.

Iako nije direktna nadležnost Grada, kako je naglasio – biće izdvojeno i 300.000 KM za povećanje bezbjednosti na pružnim prelazima u gradu.

-Takođe, ne možemo da čekamo i Banja Luka počinje da gradi Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata nakon 25 godina. Nakon više bezuspješnih pokušaja da se inicira sastanak i saradnja sa resronim ministarstvom, opredijelili smo se da gradimo sami na lokaciji na Trgu srpskih junaka tzv. Krašovom parkingu – kazao je gradonačelnik.

Najavio je i gradnju najvećeg gradskog parka, te da već sa proljeća počinje veliko uređenje i čišćenje grada i sadnja, te druge aktivnosti na stvaranju novog lica grada.

Uz sve ove aktivnosti, počinje i realizacija potpuno novih politika od kojih je istakao sufinansiranje privatnih vrtića.

-Imamo na hiljade naših mališana koji ne mogu da dobiju mjesto u javnom vrtić, koji je povoljniji u odnosu na privatne predškolske ustanove. Mi ćemo od aprila da sufinansiramo tu razliku u cijeni u iznosu od 55 KM po djetetu i prvi smo grad u Republici Srpskoj koji će to da uradi – poručio je gradonačelnik.

I dalje ostaju besplatni udžbenici za osnovce, a kako je najavio – za sedam dana biće i besplatan javni prevoz za djecu iz porodica sa četvoro i više djece.

Takođe, svaki penzioner sa penzijom do 250 KM od marta imaće potpuno besplatan javni prevoz, a svi drugi za 30 odsto povoljnije mjesečne karte. Sve ovo je značajna ušteda za kućne budžete naših sugrađana – poručio je gradonačelnik.

Ističe da su ovo sve značajne promjene, koje dugo nisu viđene u Banjoj Luci.

-Kada sumirate ovih 45 miliona KM za investicije i sve direktne podrške određenim kategorijama stanovništva, neće biti porodice u Banjoj Luci koja od Grada neće dobiti neku vrstu podrške – zaključio je gradonačelnik Stanovuković.

Konkurs za vatrogasce nakon 20 godina

Govoreći o konkursu za prijem vatrogasaca, koji je završen prije dva dana – gradonačelnik je kazao da je to bio prvi konkurs za vatrogasce nakon 20 godina.

-Za ovaj izazovan i složen posao neophodna je odgovarajuća kadrovska podrška, a trenutno imamo vatrogasce čiji je prosjek godina 50, a treba da bude 25 godina. Zato moramo uložiti u podmlađivanje naše Vatrogasne jedinice – kazao je gradonačelnik.

Ovim konkursom biće zaposleno 15 vatrogasaca, a u drugoj polovini godini, kako je najavio – u planu je da se primi još deset novih vatrogasaca.

-Dakle, to je 25 novih mladih ljudi koji će kadrovski da osnaže našu Vatrogasnu jedinicu. S druge strane, nakon 20 godina povećali smo platu kroz pripravnost vatrogascima koji rade i treću smjenu, imaju dežurstva, svaki dan su im životi ugroženi – naveo je on.

Ostalo iz kategorije

Predsednik Vučić polaže venac u Spomen-području Donja Gradina!

Administrator

Danas počinje vakcinacija prosvjetnih radnika

Administrator

U Ankari sastanak dobrodošlice za Dodika

Redakcija