Banjalucki info

Gradonačelnik o Domu „Rada Vranješević“: Stanje je zabrinjavajuće, potrebno utvrditi odgovornost

Gradonačelnik Draško Stanivuković predložio je da se na narednoj sjednici Skupštini Grada raspravlja o stanju u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ ili da se na ovu temu organizuje posebna sjednica.

Imajući u vidu činjenicu da su se u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ proteklih mjeseci dogodili slučajevi zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja, a sinoć i pokušaj samoubistva jedne štićenice, gradonačelnik kaže da nadležni treba da odgovaraju.

-Stanje je zabrinjavajuće. Mnogo toga se desilo u Domu, ispostavilo se da se o svemu dugo ćutalo, a pojednini su snoslili odgovornost tek nakon pritiska javnosti – poručio je gradonačelnik.

On je istakao da se Grad, iako nema nadležnosti u Domu, ukljčio u ovaj slučaj, te, između ostalog, uputio apel institucijama i istovremeno zatražio informacije od Centra za socijalni rad.

-Takođe, imali smo i prijedlog da se o tome razgovara na Narodnoj skupštini Republike Srpske. To se nije desilo, zato predlažem da se o zaštiti djece i stanju u Domu razgovara i u Skupštini Grada, jer je ovo i te kako važna tema za Banju Luku – poručio je on.

Gradonačelnik je apelovao na sve nadležne institucije da reaguju, ispitaju slučaj i kažne odgovorne.

-Dom je na teritoriji našeg grada, ne možemo da žmirimo na ono što se dešava u Banjoj Luci. Javnost mora da zna šta se dešava sa štićenicima, na koji način se brinu o njima i koji su naredni koraci kako se ovakve stvari nikada više ne bi ponovile – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

/Grad Banja Luka/ Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Selak: Podrška razvijenoj i stabilnoj Srbiji

Administrator

SPS – PS: Selak i Vulin potpisali sporazum o saradnji

Administrator

U ponedjeljak Dan žalosti u FBiH

Administrator