Banjalucki info

Dodik: Srbi nikada neće zaboraviti Čurkinovo istorijsko “ne”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan diplomata Ruske Federacije – 10. februar, ističući značaj diplomatske službe koja je uvijek, kako je istakao, zahtijevala kvalitetne ljude, njihovo veliko znanje, te odanost svojoj zemlji i odbrani nacionalnih interesa.

– Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije nastavlja da razvija i jača slavnu tradiciju svojih prethodnika, radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne i bezbjedne budućnosti – istakao je Dodik.

On je naglasio da ruske diplomate ispunjavaju osnovne principe međunarodnog prava i sistemske uloge UN, učestvuju u borbi protiv terorizma i rješavanja svih kriznih situacija.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da 10. februara, na dan kada je 1802. godine osnovano Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije, ne može a da se ne sjeti velikog čovjeka i diplomate Vitalija Čurkina koji se držao slova međunarodnog prava i radio na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, kao i razvoju političkih i prijateljskih odnosa.

– Vitalij Čurkin je diplomata koji je u ključnom trenutku za srpski narod odlučio da stavi veto na odluku Savjeta bezbijednosti povodom Rezolucije koju je podnijela Velika Britanija, a kojom bi se cjelokupni srpski narod optužio za navodni genocid i navodne zločine koje su činili – podsjetio je Dodik, naglasivši da srpski narod zbog toga duguje veliku zahvalnost Rusiji i ambasadoru Čurkinu, koji je preminuo 20. februara 2017. godine.

Zahvaljujući Rusiji i ambasadoru Čurkinu, rekao je Dodik, u Savjetu bezbjednosti čuo se glas Republike Srpske i istina o srpskom narodu i građanskom ratu u BiH postala je jasnija, za razliku od ranijih perioda kada je jednostrano i pristrasno predstavljana od visokih predstavnika u BiH.

Dodik je istakao da Čurkinovo “ne” u Savjetu bezbjednosti UN je istorijski odgovor na jednostranu odluku o krivici srpskog naroda za navodni genocid, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Tom odlukom, i Rusija i ambasador Čurkin su potvrdili po ko zna koji put da vode pravičnu i miroljubivu politiku, vodeći računa o miru i prosperitetu svih naroda, čime su se otvoreno suprostavili jednostranim i pristrasnim odlukama usmjerenim direktno protiv Srba – naveo je Dodik.

Povodom Dana diplomata, danas su na spomenik bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu cvijeće položili ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić i grradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Na spomeniku u Istočnom Sarajevu piše “Hvala za rusko ‘ne'”.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Twitter

Ostalo iz kategorije

Selak i Vulina dogovorili buduću saradnju

Administrator

Delegacija Grada prisustvovala bogosluženju povodom godišnjice NATO bombardovanja

Administrator

Sutra sastanak Visokog savjeta gradonačelnika: O realizovanim aktivnostima i planovima za naredni period

Administrator