Banjalucki info

Dodik: Prigovori iz Sarajeva povodom 9. januara imaju patološko politički karakter

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar – Dan Republike, jer je tada formirana i to ne može biti promijenjeno.

– Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske čujemo odavno poznate stavove kojima pojedinci pokušavaju da ospore ovaj datum. Taj datum je nešto što ostaje zauvijek i što traje, kao što će trajati Republika Srpska. Ostala dvojica članova Predsjedništva /Željko Komšić i Šefik Džaferović/ smatraju da imaju pravo na to, iako to nije stvar Predsjedništva BiH – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je istakao da su inkvizitori međunarodne zajednice u Ustavnom sudu BiH tradicionalno usmjerni protiv Srba.

– Značaj 9. januara – Dana Republike ostaće snažno utisnut u našem narodu. To je iskazano i ove godine kada su mnogi naši građani isticali zastave na svojim stanovima, kućama, balkonima i automobilima, praznik je proslavljen u krugu porodice i nema mogućnosti da ova činjenica bude promijenjena – rekao je Dodik.

On je istakao da prigovori povodom Dana Republike, koji dolaze iz Sarajeva, imaju patološki politički karakter.

– Svima je poznato da Ustavni sud BiH radi protiv Srba i Republike Srpske, što je potvrđeno i odlukama koje je donosio, a jedna od njih je i o 9. januaru. Ovakav Ustavni sud će razbiti BiH svojim neustavnim i kriminalnim odlukama usmjerenim protiv srpskog narodaa i Republike Srpske. Ovaj sud ne brani BiH, nego je ruši jer ne poštuje Ustav BiH. Sinonim za Ustavni sud BiH je političko nasilj – ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve odluke Ustavnog suda BiH koje su donesene protiv Republike Srpske nemaju ustavni osnov, pa tako i odluka o 9. januaru.

– Ustavni sud pokušava da nametne stavove o Repbulici Srpskoj i tako će nastaviti da radi. Dolazak novih sudija govori o tome da su to pažljivo birane i kreirane ličnosti koje treba da rade protiv Srba i Republike Srpske. Njemica koja je došla je apriori protiv Srba. Uprkos svemu, mi ostajemo posvećeni Republici Srpskoj, privrženi 9. januaru i našem nacionalnom interesu – poručio je Dodik.

On je upitao o kakvoj multietničnosti govore Bošnjaci kada nje nema nigdje u praksi i naglasio da je greška bila što je BiH nakon rata ostala objedinjena, jer nigdje u svijetu nije zabilježeno da narodi koji su ratovali formiraju državu.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Tanjug

Ostalo iz kategorije

Katolički srednjoškolski centar obilježio Međunarodni dan darovitih

Administrator

Održan sastanak Sindikata EPS Kolubara sa Darijom Kisić Tepavčević: Dobijena puna podrška

Administrator

Donja Kola: Rješenje problema sa psima lutalicama

Administrator