Banjalucki info

Dodik: Očigledno neko pokušava da zavadi rukovodstvo Srpske i Srbije

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio da ne učestvuje ni u kakvom rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da je očigledno da neko pokušava da zavadi rukovodstvo Republike Srpske i Srbije.

– Nisam se sastao nedavno sa biznismenom Miodragom Davidovićem iz Crne Gore u restoranu “Integra” u Banjaluci. Nemam namjeru da se pravdam i degutantno je i da komentarišem bilo kakve konstrukcije takovog tipa – rekao je Dodik za “Večernje novosti” povodom informacija da se u Banjaluci sreo sa Davidovićem, koji je tamo doputovao sa specijalnim zadatkom da u Srpskoj “raspiri” opoziciona osjećanja prema aktuelnoj vlasti u Beograd.

Dodik je potvrdio da se nedavno sastao sa episkopom budimljansko-nikšićkim Јoanikijem, koji je bio u Banjaluci u posjeti banjalučkom vladici Јefremu.

– Samo konvertiti koji često mijenjju političke stavove mogu imati sumnje oko ovakvih sastanaka i praviti nekakve konstrukcije – dodao je Dodik.

Dodik je najavio da će danas biti u Beogradu na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, te naveo kako nema nikakvi promjena u odnosima Srbije i Srpske i ličnim odnosima između sa Vučićem za koga je rekao da ima njegovu veliku podršku.

– To je moj stav. Uvijek sam ga pokazivao i uvijek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvali za sve što je učinio za Republiku Srpsku. I sada se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši – rekao je Dodik.

Srbija i Srpska su, ocijenio je Dodik, izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i biće potrebno mnogo jednistva da se to odbrani.

Dodik smatra da je ogromna zasluga Vučića za današnju Srbiju, koja je ekonomski i politički stabilna, jak regionalni faktor.

On je dodao i da je privržen stavu da je politika koju Vučić vodi dovela do toga da se Srbije mijenja i da može da pomogne i Srpskoj.

Dodik je ponovio da je Srpska zagledana u Srbiju i zahvalna joj na svakoj pomoći koju dobija, te istakao kako ne mora da pravdam svoj odnos prema Srbiji ili stavovima prema Milu Đukanoviću.

– Pokušali su me već “utrpati” u neku priču sa Đukanovićem, ali sam kao srpski član Predsjedništva BiH glasao protiv odluke da on dođe u posjetu BiH. I to u momentu kada je stravično napadao Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu i mislim da nakon toga ne moram nikome ništa objašnjavati oko Đukanovića – rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da se Crna Gora i Đukanović kroz obavještajni rad “miješaju” u Republiku Srpsku, pogotovo u Hercegovini gdje prave punktove i dan-danas pokušavaju da razbiju stabilnost Hercegovine i njeno jedinstvo sa Srpskom.

– Pokušavaju i da očuvaju priču kako ovdje postoji neki ruski uticaj, a Đukanović to proširuje na priču o srpskom uticaju. Sasvim je normalno da dok postoje Srbija i Republika Srpska postoji i srpski uticaj. Ali, ne možemo mi Srbi nikome nametnuti našu srpsku svijest – rekao je Dodik.

Srpska, napomenuo je, nije imala nikakvih zvaničnih sastanaka sa predstavnicima nove vlasti u Crnoj Gori.

– Ona je spremna da sarađuje ali nije spremna da žrtvuje svoju autonomnost podređujući ih zahtjevima iz Crne Gore – naglasio je Dodik.

Na navode da se stastajao sa episkom diseldorfskim i cijele Njemačke Grigorijem, Dodik je odgovorio da sa njim ne dijeli političke stavove.

– Oni koji žele da se bave politikom ne mogu istovremeno da se bave i najodgovornijim poslom u Crkvi. Treba da ostane odvojenost Crkve i države. U procesu kada je aktuelan proces izbora novog poglavara SPC, apsolutno podržavam napore naše Crkve da do toga dođe na jedan transparentan način – objasnio je Dodik.

Koga god da izabere SPC, Dodik je rekao da će za njega biti prihvatljiv i podržan.

Dodik je podsjetio da je imao imao dobru saradnju sa vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini, ali da tada njegovo djelovanje na političkom planu nije bilo vidljivo i nije bilo nikakvih namjera.

– Njegov pristup mješanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi i ne pomaže državi. Јedinstveno SPC i države je najvidljivije kroz očuvanje naših nacionalnih interesa – ocijenio je Dodik.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Sputnjik

Ostalo iz kategorije

Institut za javno zdravstvo: Uz cijenu vakcine postoje i dodatni troškovi

Redakcija

SA TRŽIŠTA POVUČENO VIŠE OD 9.000 REFLEKTUJUĆIH PRSLUKA

Administrator

U toku izdavanje taksi naljepnica za tekuću godinu

Administrator