Banjalucki info

Dodik: Kina jedan od značajnijih partnera, koji nema političkih zahtjeva

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kina pokazala kao jedan od značajnijih partnera BiH.

Dodik je rekao da je onlajn samit sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope bio prilika za analiziranje ranije odobrenih projekta i razgovor o novim ulaganjima.

– Kina se tu pokazala kao jedan od važnih partnera, koji nije oklijevao da realizuje ono što se dogovori i to nam daje optimizam da ćemo i u budućem vremenu, svi zajedno, pogotovo mi u BiH i Republici Srpskoj, animirati i zainteresovati Kineze koji su nam veoma važni – rekao je Dodik za Kinesku medijsku grupu.

Dodik, koji je bio jedan od učesnika jučerašnjeg Samita lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, rekao je da “postoji dugačka lista projekata i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH i zainteresovanost za angažman i korištenje sredstava iz programa koji je promovisan 2012. godine i koji se pokazao održivim u uslovima globalne neravnoteže”.

– Format “17 plus 1” daje šansu, prije svega nama ovdje, da na brz i efikasan način dobijemo dodatna sredstva i partnere kako bismo išli dalje – naveo je Dodik.

On je dodao da je BiH zainteresovana za projekte iz oblasti energetike, ali i za puteve i auto-puteve.

Dodik je podsjetio je da je Termoelektrana “Stanari” kod Doboja prvi projekt realizovan u okviru mehanizma “17 plus 1”, kao i da očekuje ubrzanje sprovođenja i ostalih zajedničkih projekata.

– To ćemo tražiti od kineskih partnera. Procedure su duge, a projekti ne mogu više da čekaju. Tu će biti projekti iz oblasti energetike, a jedan od njih je vezan za Tuzlu i tamošnju termoelektranu. To je u nekoj fazi kad treba da zvanično počnu radovi i mislim da je sve ispregovarano – rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj su, dodao je, poslovi koji su ugovoreni na sistemu hidroelektrana Bistrica, gdje je sve formalno završeno, ali je potrebno da se obezbijedi finansijski input.

– Tu su elektrane vezano za Hercegovinu, gdje već imamo dogovor o tome sa konkretnim kineskim kompanijama. Tu je gradnja bolnice u Doboju, a tu su, naravno, i putevi i auto-putevi koje želimo da modernizujemo i nanovo izgradimo. Dakle lista projekata je zaista impozantna, a verujemo da će intenzivno krenuti – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se Kina pokazala kao potentan ulagač, koji nema političkih zahtjeva i uslovljavanja.

– To je najbolji način. Ukoliko već uzimate kredite, plaćate kamate ili promovišete nečije tehnologije, to bi trebalo biti sasvim dovoljno, a ne da dolaze politički i neki drugi zahtjevi. Kina se pokazala kao jedna od globalnih sila i jedan od najkorisnijih partnera – rekao je Dodik.

Naveo je da su se Konfucijevi instituti u Banjaluci i Sarajevu pokazali kao važan segment saradnje dvije zemlje, te istakao važnost kooperacije u oblasti kulture, obrazovanja i razvoja novih tehnologija.

Ocijenio je i da je Sporazum o investicijama između EU i Kine “dobar za EU, ali i za region kojem pripada BiH”.

– Dodatno se otvara ogromno masovno kinesko tržište, ne samo za potrošnju nego i za investicije u nove tehnologije kojima Evropa raspolaže. Svakako da će taj sporazum koristiti svima, pa će i nama koji smo posredno njegovi konzumenti svakako dati priliku da sagledamo potencijal – rekao je Dodik.

On je naveo da je “pandemija virusa korona odjednom zaustavila, i kao hirurškim nožem presjekla kontakte” među zemljama, ali i da je Kina, u takvom ambijentu, pokazala solidarnost i transparentnost.

– Moram reći da smo mi na početku pandemije odjednom ostavljeni od naših evropskih partnera, koji su zatvorili svoje kapacitete za prodaju opreme – od respiratora do samih maski. Morali smo svi odjednom da se usmjerimo na kinesko tržište. Od Kine smo nabavili svu neophodnu opremu, a sada imamo situaciju da je i Kina gotovo najveći i najsigurniji proizvođač vakcine protiv kovida 19 u svijetu – zaključio je Dodik.

Banjalučki Info / SRNA / Foto:www.gov.spb.ru

Ostalo iz kategorije

STANIVUKOVIĆ: “Biće ovo najljepši park u Banjaluci i Srpskoj”

Administrator

Forum SNSD sa poljoprivrednim proizvođačima

Redakcija

Apel da se ne pali vatra na otvorenom prostoru

Administrator