Banjalucki info

Dodik: Iza priče o ikoni krije se obračun Ukrajinaca sa mnom

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.

– Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu – rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

– Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje – rekao je Dodik za Politiku.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime “da mašu nad glavom”, što je politika spremljena za sve Srbe.

Dodik je napomenuo da Sarajevu nije uspjelo ni osporavanje Dana Republike Srpske koji je proslavila 9. januar niti će im uspjeti, jer je taj datum istorijska činjenica, isto kao što je Srpska 28. februara 1992. godine donijela svoj Ustav, i to sve prije rata u BiH.

– Srbi proslavljaju 9. januar i nastaviće da to rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspješno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizuju antipravo Ustavnog suda BiH, koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivisane odluke – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se međunarodna zajednica u Sarajevu okuplja 1. marta, iako tamo nema Srba, najčešće ni Hrvata, te naveo da će Srbi osporatavi taj 1. mart, što sve govori o BiH kao nedovršenoj zemlji, pa bi bilo normalno da se “podvuče crta” i kaže da je sve ovo neuspješno.

Prema njegovim riječima, 9. januar je izmišljen kao problem samo da bi se bavili Srpskom, jer su znali da Srbi od toga neće odustati.

– Bilo bi to kao kada bi Amerikanci odustali od 4. jula. Evo, neka Amerikanci pomjere praznik za 5. juli, pa ćemo i mi pomjeriti na 10. janar – rekao je Dodik.

On je dodao da zna da je posljednjih 25 godina bilo daleko teže nego danas, iako će dio administracija SAD htjeti da uspije u nečemu.

– I naglo će nešto krenuti, možda su i preuzeli neke obaveze. Ali i mi smo umorni od njihovih eksperimenata. Ne bježim od razgovora, biće to prilika da čuju i naše stavove, to jeste da čuju da BiH nema šansu i da bi bilo bolje da se Bošnjaci odreknu koncepta o zemlji kojom će da dominiraju – rekao je Dodik.

Na pitanje da li očekuje pritiske američke administracije, Dodik je odgovorio da se osokoljeni pobjedom Džozefa Bajdena za američkog predsjednika rehabilituju krugovi koji su četiri godine patili, te dodao da je za sve ono što najavljuju potrebna saglasnost Srpske, od ustavnih promjena do dodatne centralizacije.

– Oni očekuju da se ide na ustavne promjene koje će legalizovati dosadašnji kriminal visokih predstavnika i time dati nadležnosti za BiH koje su nam silom oteli. Žele da se odreknemo naših pozivija u načinima odlučivanja u BiH, kako bismo se pretvorili u zajednicu u kojoj bi se odlučivao većinom glasova – rekao je Dodik.

On je ponovio da prije bilo kakve rasprave o reformi Ustava mora da se uvaži mogućnost naroda na samoopredjeljenje i pravo na referendum svakog konstritutivnog naroda, te da će se razgovarati, ako ima spremnosti.

Dodik je istakao da se i sada, kao i prije, traže načini da se satanizuju Srbi, ali da su pozicije Srpske utvrđene, te ističe da vojska ne može u Ustav kao nadležnost BiH, kao ni pravosuđe i obavještajna sluižba, jer se sve pokazalo kao dekadentno.

O problemu migranata u BiH, Dodik je rekao da definitivno može da potvrdi stav da Republika Srpska nema namjeru da mijenja politiku i da u njoj neće biti kampova, što je rekao i evorpskim predstavnicima.

Ponovio je da Srpska nema veze sa izazivanjem migrantske krize, kao i da to nisu ljudi koje je istjerao rat ili neka nepogoda, već su svjesno krenuli ka EU, a mnogo ih je koji nisu identifikovani i možda su opasni.

Dodik je rekao da je brigu o njima preuzela Međunarodna organizacija za migrante, za šta je dobila više od 72 miliona evra od EU, a ne institucije BiH.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku, Dodik je ponovio stav da nije dobrodošao, da u BiH više nema nasilja, te da nema ništa protiv Krisitjana Šmita iz Njemačke, koji se pominje kao mogući nasljednik Valentina Incka, ali da ima protiv visokog predstavnika.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: D. Pozderović

Ostalo iz kategorije

SPS: Pozdravljamo usvajanje naših mjera za ublažavanje posljedica pandemije

Administrator

Višković u Srebrenici; Sastanak sa Grujičićem

Redakcija

Inspektorat Srpske: Izrečene kazne od 6.000 KM

Redakcija