Banjalucki info

DANAS POČINjE ŠESTI TALAS ANKETIRANjA

Republički zavod za statistiku Republike Srpske od danas će sprovoditi šesti talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

Izrada glavnog okvira uzorka je od velikog značaja za statističke institucije, jer služi kao osnova za anketna istraživanja, kao što su anketa o radnoj snazi, o potrošnji domaćinstava, o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima, te o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Anketiranje na teritoriji Republike Srpske vršiće ovlašćeni anketari koji imaju akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Srpske, a upitnik sadrži 13 pitanja, kao što su pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, pitanja o statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Ova aktivnost traje tri godine, a statističke institucije u BiH sprovode je u 12 talasa, odnosno tromjesečja.

Umjesto upitnika na papiru, ovlašćeni anketari koriste laptope sa instaliranom aplikacijom, pomoću koje vrše unos podataka i dostavljaju ih statističkim institucijama na dnevnoj bazi.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Anketari će prilikom anketiranja primjenjivati preporučene mjere navedene u Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koje se odnose na prevenciju širenja virusa korone.

Ostalo iz kategorije

Počela vakcinacija u Srpskoj; Prvu dozu primio direktor UKC-a Srpske

Redakcija

Selak čestitao Dan državnosti Srbije

Administrator

Višković: Božić nas usmjerava na neprolazne vrijednosti

Administrator