Banjalucki info

Cvijanović: Srpska ima plan ukoliko Incko počne smjenjivati zvaničnike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska ima plan ukoliko visoki predstavnik za BiH Valentin Incko počne koristiti bonska ovlaštenja i počne smjenjivati zvaničnike Republike Srpske, te poručila da Srpska neće da trpi bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vrijeđanje od bilo koga.

– Republika Srpska ima svoje izgrađene institucije, koje imaju potpuni legitimitet i demokratski izabrane predstavnike, koji predstavljaju volju naroda, rade svoj posao i donose svoje odluke. Sve odluke koje one donose su legitimne zato što su institucije legitimne i nećemo da trpimo bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vrijeđanje od bilo koga, pa tako ni od visokog predstavnika – poručila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je rekla za EuroBlic da ne vidi zašto bi jedan Incko ili bilo koji drugi visoki predstavnik pribjegavao retrogradnim mehanizmima kažnjavanja ili sankcionisanja jer nigdje ne piše da može da radi tako nešto u svom mandatu.

Ona je rekla da su svi procesi u kojima Republika Srpska učestvuje dobrovoljne prirode, ističući da niko ne može da sankcioniše njene institucije za nešto što hoće ili neće da učine.

– Republika Srpska pokazuje organizovanost i ozbiljnost u odnosu na FBiH , ali i neke zemlje u okruženju. Mi znamo šta je naš posao i šta je uloga institucija. Ne može jedan visoki predstavnik da uklanja ljude koji su demokratski izabrani od građana. On može da pomaže, koordiniše i nudi svoje dobre usluge, a ne da služi tu kao neka prijetnja. To je vrijeme prevaziđeno – istakla je Cvijanović.

Komentarišući ultimatum koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao Narodnoj skupštini Republike Srpske, tražeći da se ukinu povelje koje su prije pet godina dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, Cvijanovićeva smatra jednom velikom manipulacijom.

– I ono što se dešavalo ranije i ova činjenica da Incko sada izvlači jedan takav zahtjev. U suštini, visoki predstavnik ovdje i funkcioniše na način da politički Bošnjaci dižu političku temperaturu, a onda on izlazi u susret njihovim političkim željama, reaguje i postavlja određene zahtjeve. Narodna skupština je donijela određene zaključke, dodijelila odlikovanja i tu je stavljena tačka na tu priču – kaže Cvijanović.

Prema njenim riječima, očito je da je visoki predstavnik sada pokrenuo tu priču jer mu je to potrebno za neke druge stvari, što je i ranije bila praksa OHR-a.

– Prilikom svog odlaska ili neposredno pred odlazak donesu određene rigorozne mjere, a onda pobjegnu glavom bez obzira. Poslije dođe neko novi i poziva se na to da su mjere koje je donio njegov prethodnik neka nova realnost. Traumatično je za BiH, gledajući globalno, da uopšte ima visokog predstavnika pogotovo sa ovakvim izjavama koje daje sadašnji. Imate visokog predstavnika koji daje sebi za pravo da napada kolektivitet i da izgovara onu prestrašnu rečenicu “da je Republika Srpska teret srpskom narodu”. Visoki predstavnik ruši odnose unutar BiH, ali isto su činili i njegovi prethodnici – naglasila je Cvijanović.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Njemačke Hajka Masa da nije problem Kristijanu Šmitu, koji je kandidat za novog visokog predstavnika, već u tome da li BiH treba čovjek na toj poziciji, Cvijanovićeva je rekla da ni Republika Srpska ne misli da je problem u Šmitu, već u tome da se visoki predstavnici imenuju mimo procedure koja je propisana i predviđena.

– Mislimo da je vrlo problematično to što visoki predstavnici izlaze iz svog mandata. Nama visoki predstavnik kao neka dejtonska kategorija vjerovatno nikada ne bi smetao da je imao tu vrstu legitimiteta, da nije uzurpirao ovlaštenja koja nema, oslanjao se na PIK koji nigdje nije predviđen međunarodnim pravom i da se držao striktno onoga što je bila dobra usluga BiH. Oni su radili neke loše usluge BiH. OHR je više smetnja i pretnja nego što je dobra usluga ili korist za BiH – navodi Cvijanović.

Cvijanović ističe, da nema mjesta visokom predstavniku ako BiH želi biti moderna zemlja koja želi u EU, te da ima suverenitet i hoće da upravlja procesima.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

Ostalo iz kategorije

Od 2007. godine besplatni udžbenici za sve učenike prvog i drugog razreda

Redakcija

Na radost mještana: Počela izgradnja vodovodne mreže u Preradima

Administrator

Banjaluka: Sastali se Selak i Carević

Administrator