Banjalucki info

Cvijanović: Sloboda i država garantuju postojanje, trajanje i razvoj

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Dan državnosti Republike Srpske uvijek iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj – a to su sloboda i država.

U obraćanju na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u Orašcu, predsjednik Srpske je naglasila da je upravo i srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u srpsko nacionalno, političko i kulturno biće.

Čestitajući rukovodstvu i građanima Republike Srbije Dan državnosti, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, Cvijanovićeva je navela je sloboda pretpostavka za život kako svakog čovjeka, tako i svake nacije i za nju se tokom istorije mnogo puta platila najviša cijena mjerena teškim stradanjem – ogromnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima.

– I svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje i neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe, nego je dijeleći i sa drugim narodima. Ali i pored toga, nažalost, i danas postoje oni koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrijednosti pokušavaju umanjiti i oskrnaviti, pa čak i gurnuti u blato – rekla je predsjednica Srpske. 

Navodeći da je država, uz slobodu, druga vrijednost, Cvijanovićeva je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Ona je naglasila da je taj put bio trnovit, prepun različitih problema i izazova, ali da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke prošlosti uspješno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati u koštac i sa onim izazovima koje nosi buduće vrijeme.

– Zato današnja Srbija, kao lider u regionu, služi na ponos i čast i nama koji živimo u Republici Srpskoj jer i mi znamo da bez Republike Srpske ni za nas nema slobode, ali znamo i to da je naša svakodnevna borba za Republiku Srpsku uveliko olakšana zahvaljujući podršci koju dobijamo iz Srbije.

Naša dužnost je da uporno i neumorno čuvamo i sačuvamo sve ono što nas okuplja i da poštujmo ono što su prethodne generacije uradile za nas, stavljajući nam u obavezu da i mi gradimo pretpostavke za stabilnu budućnost novih generacija – istakla je predsjednicaRepublike Srpske.

Ona je dodala da nisu naivni i znaju da u današnjem svijetu iskrivljenih istina i dvostrukih aršina, to neće biti jednostavan zadatak, ali ni dosadašnja istorija nije pred njih stavljala mala i jednostaavna iskušenja, pa su ih uspijevali savladati.

– Čestitam vam Dan državnosti uz želju za dalji napredak Srbije i da svako naše naredno okupljanje bude znak našeg još čvršćeg jedinstva i zajedništva. Živjela Republika Srpska! Živjela Republika Srbija! – poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Banjalučki Info / SRNA

Ostalo iz kategorije

Danas počinje vakcinacija prosvjetnih radnika

Administrator

Institut za javno zdravstvo: Uz cijenu vakcine postoje i dodatni troškovi

Redakcija

Uoči suđenja generalu Mladiću u Hagu postavljen improvizovani pres centar

Administrator