Banjalucki info

Čubrilović: Јedinstveno i odlučno razvijati i jačati Srpsku!

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je Srpska garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato jedinstveno i odlučno mora biti nastavljen njen razvoj i jačanje.

– Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija i temelj Republike, ostaće opredijeljena za dalji razvoj i izgradnju savremenog i demokratskog društva – rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

On je istakao da je 9. januar 1992. godine istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena.

– Tog dana, poslanici tadašnjeg saziva Skuštine imali su viziju na koji način da zaštite ugrožene interese srpskog naroda u BiH. Vjerujem da ćemo dugo godina obilježavati 9. januar – Dan Republike, kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske – dodao je Čubrilović.

On je ponovio da BiH mora funkcionisati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je više puta oskrnavljen nezakonitim i neustavnim djelovanjem visokih predstavnika.

– Nažalost, ovo je činjenica sa kojom treba da se nosimo i uslovi u kojima moramo raditi. Republika Srpska se zalaže za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i više ne smije biti njegovog skrnavljena – naglasio je Čubrilović.

Komentarišući mogući odlazak Valentina Incka iz BiH i dolazak novog visokog predstavnika, Čubrilović je rekao da će u narednih nekoliko mjeseci sve biti poznato.

– Biće poznato i koja će politika biti preovlađujuća na ovom prostoru, odnosno čiji interesi će biti posebno uvaženi – naveo je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će predstavnici Republike Srpske imati snagu i želju da sačuvaju njen interes, kao i ovlaštenja koja Republika ima u skladu sa Ustavom BiH.

– Јedno je sigurno, prevelika očekivanja bilo koga iz BiH neće biti realizovana. Interesi velikih sila moraće biti posloženi, a, iskreno se nadam, da u svemu ovome Republika Srpska neće ostati bez ovlaštenja i mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa – kaže Čubrilović.

Kada je riječ o radu Narodne skupštine u prošloj godini, Čubrilović je ocijenio da je parlament Republike Srpske i dalje najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, pa i u okruženju, kada je riječ o usvajanju zakonskih akata i tematskih cjelina, među kojima su budžet Srpske i Program ekonomskih reformi.

– Sve više do izražaja na ovom prostoru dolaze stavovi Narodne skupštine Republike Srpske i sve češće se poseže za odlukama koje se odnose na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Svjedoci smo da je prošle godine nekoliko puta srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio stav Narodne skupštine, iz čega je vidljivo kolika je važnost najviše zakonodavne institucije – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, bez obzira na poteškoće koje su izazvane pandemijom virusa korona, Narodna skupština je uspješno okočala rad u 2020. godini.

– Vjerujem da ćemo i ove godine nastaviti sa kvalitetnim radom, a do 28. februara ćemo imati utvrđen program rada. Važno je da poslanici nastave sa konstruktivnim i angažovanim radom, što će biti vidljivo i iz njihovih diskucija i prijedloga – dodao je Čubrilović.

Govoreći o efektima skupštinskog Poslovnika o radu, Čubrilović smatra da su vidljivi jer je smanjen broj replika i ukazivanja na povrede Poslovnika, što je ranije bilo zloupotrebljavano, a time i onemogućen rad Narodne skupštine.

Kada je riječ o međuparlamentarnoj saradnji, Čubrilović vjeruje da će u ovoj godini ponovo biti intenzivirana, ali će, kako je ocijenio, sve zavisiti od razvoja situacije sa virusom korona.

On je izrazio nadu da će u ovoj godini biti prevaziđena situacija sa virusom korona.

– Građanima Republike Srpske, prije svega, želim da budu zdravi i da što prije prestane virus korona, koji je izazvao mnogo problema. Želja mi je da se svi u Srpskoj i BiH konačno vratimo našim običajima i ustaljenim životnim navikama – poručio je Čubrilović.

Banjalučki Info / SRNA / Foto: SRNA

Ostalo iz kategorije

Dodik: Kina jedan od značajnijih partnera, koji nema političkih zahtjeva

Redakcija

Dodik: Doktor Јoksimović bio je veliki stručnjak, patriota i humanista

Redakcija

Gradonačelnik na sastanku sa njemačkim privrednicima: Banja Luka otvorena za investicije

Administrator