Banjalucki info

Bez novih zaduženja: Dug Grada smanjen za više od 17 miliona KM

Dug Grada Banje Luke smanjen je za više od 17 miliona KM u odnosu na stanje zatečeno 31. decembra 2020. godine, zahvaljujući racionalnom upravljanju javnim novcem, a u protekloj godini nije bilo ni novih zaduženja.

– Ponosni smo što smo svojim djelovanjem u proteklih 14 mjeseci ostvarili ovakav rezultat, pogotovo jer se nalazimo u periodu globalne ekonomske i energetske krize – poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević, pojasnivši da su mjere fiskalne konsolidacije dale rezultate, pa je tako dug Grada sa 135,2 miliona KM smanjen na 117,5 miliona KM.

Gradski menadžer je istakao da je racionalno upravljanje rashodima ključni preduslov da se obezbijede sredstva za realizaciju razvojnih politika i programa poput kupovine udžbenika, izgradnje škola, zdravstvenih ustanova, saobraćajnica, mostova i drugih infrastrukturnih projekata.

– Ovo su fasicinantni rezultati s obzirom na to da se otplata duga – kredita i obeznica – na godišnjem nivou kreće između 15 i 20 miliona KM. Plan je da Banja Luka u narednom periodu uđe u realizaciju velikih projekata poput rekonstrukcije distributivne toplovodne mreže, izgradnje gradskog parka, saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije, upravljanja čvrstim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, a ovakve projekte ne bismo mogli realizovati bez zdravog finansijskog stanja – zaključio je Kresojević.

Ostalo iz kategorije

Ponorac: Hvala na povjerenju!

Administrator

Banja Luka dobila prvi kafe za radno osposobljavanja mladih sa intelektualnim poteškoćama

Administrator

Stanivuković učestvovao u uličnoj trci “Trčimo za Srpsku”

Administrator