Banjalucki info

Banja Luka domaćin Međunarodnog festivala pop muzike „Balkan Fest“ 

Banja Luka će u  subotu, 12 marta, biti domaćin mladim pjevačkim talentima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, koji će biti učesnici finalne večeri Međunarodnog festivala pop muzike „Balkan Fest“. Takmičenje će biti održano u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 19 časova, a prethodno će u 12.00 časova biti upriličen i prijem za ovogodišnje takmičare.

Ova muzička manifestacija u organizaciji „Slo(a)venskog kulturnog centra“ iz Banje Luke, uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada za 2022. godinu.

Kako je najavio organizator, nastupiće 21 takmičar u tri uzrasne kategorije: djeca od 8 do 14, tinejdžeri od 15 do 17 i odrasli od 18 do 31 godine. Plasman u finalne ostvarili su kroz selekciono takmičenje u kojem ih je ocjenjivao žiri sastavljen od afirmisanih muzičkih stručnjaka iz 15 zemalja.

-Uz predviđene festivalske nagrade finale „Balkan Festa“ će biti istovremeno prilika da saznamo koji će se takmičari plasirati na prestižni „Slavjanski bazar“ u Vitebsku (Bjelorusija). Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja važi za jedan od najvećih festivala umjetnosti u svijetu.  Prema pravilima ovog festivala utvrđenim za tekuću godinu, na festival u Bjelorusiju otputovaće najbolje plasirani takmičari iz Hrvatske i Slovenije u konkurenciji djece a u kategoriji odraslih iz BiH – navedeno je u saopštenju.

Inače, Beograd i Banja Luka su dobili povjerenje „Slavjanskog bazara“ da budu selekcioni centri za mlade muzičke talente s prostora bivše Jugoslavije pri čemu je „Slovenski kulturni centar“ zadužen za BiH, Hrvatsku i Sloveniju.

Kako su zaključili, takva uloga Slovenskog kulturnog centra dala je odlične rezultate u posljednje dvije godine s obzirom na to da je nekoliko mladih pjevača, koje je ovaj centar putem kvalifikacionih i festivalskih takmičenja kandidovao za međunarodne festivale – ostvarilo zapažene rezultate.

Ostalo iz kategorije

Ilić uručio paketiće djeci iz višečlanih porodica

Administrator

Dom zdravlja: Plan vakcinacije za narednu sedmicu

Administrator

SRBSКI NARODNI POКRET – IZBOR JE NAŠ

Administrator